Sport

Risztov és Gyurta arannyal zárt

Az összes érem a magyar úszóké lett a nyíltvízi úszók portugáliai nemzetközi bajnokságán, a nőknél Risztov Éva, a férfiaknál pedig Gyurta Gergely győzött 10 kilométeren.

Portelben, egy hatalmas víztározóban rendezték meg a szombati viadalt, amely fontos állomás az Európa-bajnokságra vezető úton: ez a két válogatóverseny egyike, amelyiken a magyar nyíltvízi úszók kvalifikálhatják magukat az augusztusi, berlini Európa-bajnokságra.

A 10 kilométeres távon mutatott teljesítmények alapján kirajzolódni látszik, kik juthatnak ki a németországi Eb-re, amelyre számonként három indulót nevezhet egy-egy szövetség.


Fotó: MTI

A férfiaknál Gyurta Gergely óriási, csaknem 300 méteres előnnyel nyerte meg a versenyt Papp Márk és Székely Dániel előtt, míg Seress Edvin negyedik lett.

A nőknél a szokásos Risztov Éva-Olasz Anna magyar párviadalt hozta az esemény, és a tízezredik méter végén csupán egyetlen másodperc volt kettejük között a különbség a londoni olimpiai bajnok javára. Itt Szilágyi Nikoletté lett a bronzérem. Kiss Nikolettnek balszerencséjére leesett és elveszett a szemüvege féltávnál, így ő kénytelen volt feladni a küzdelmet.


Fotó: MTI

Gellért Gábor szövetségi kapitány elmondta: “tükörsima víz várt minket, kihívást jelentett viszont, hogy elég hideg volt, csupán tizennyolc és fél fokos, de mindenki remekül helytállt, igazából nem nagyon tudták megszorítani a mieinket”.

Folytatás június 21-én, a magyar úszás napján, amikor a balatonfüredi rendezvény egyik fő számaként következik a nyíltvízi Európa Kupa-sorozat második állomása. Ez egyben a második és utolsó válogató is Berlinre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik