Sport

Donyeckben lesz a divízió I/A-s hoki-vb

2015. április 18-tól 24-ig rendezik jövő a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságot, melynek mezőnyében ott van a magyar válogatott is.

Lengyelország harcolta ki a feljutást a divízió I/B-ből, az ország pedig egyből meg is pályázta az I/A-s vb megrendezését, méghozzá krakkói helyszínnel. Sokan biztosra vették, hogy el is nyerik a rendezés jogát, azonban a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) mindenkit meglepett azzal, hogy Ukrajnába, azon belül is Donyeckbe viszi a tornát – a megyében a csütörtöki zavargásokban 16 katona veszítette életét, a Külügyminisztérium nem is tanácsolja, hogy a környékre utazzunk.

A házigazda Ukrajna mellett Magyarország, a frissen feljutott Lengyelország, Japán, valamint az élvonalból kiesett Olaszország és Kazahsztán szerepel a divízió I/A jövő évi mezőnyében.

Nem az a megoldás, hogy nem megyünk

Németh Miklós, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke az MJSZ honlapján úgy nyilatkozott, hogy a voksoláson Donyeck 14-11-re nyert Krakkó ellen. A hátteret ismertetve hozzátette: a divízió I/A vb-n érintett hat csapatnak 2-2, azaz összesen 12 szavazata van, ehhez jön a nemzetközi szövetség (IIHF) vezető testülete 13 tagjának egy-egy voksa. A részleteket illetően elmondta, hogy az ukránok és a kazahok Donyeckre szavaztak, a magyarok, a japánok, a lengyelek és az olaszok Krakkóra, a 13 IIHF-voks pedig 10-3-ra oszlott meg Donyeck javára.

“Egyelőre nem merült fel aggodalom, az IIHF meg van győződve róla, hogy helyes döntést hozott. Protestálni azzal lehetne, hogy nem veszünk részt a vb-n, ezt nyilván nem tesszük meg” – fogalmazott Németh.

Hozzátette: ősszel Spanyolországban lesz a nemzetközi szövetség következő kongresszusa, ha a helyzet azt diktálja, elő lehet és kell is venni a kérdést, mert van idő és fórum is a változtatásra, ha szükségessé válik.

Több világbajnoki helyszínről döntöttek

Pénteken az is eldőlt Minszkben, hogy 2018-ban Dánia rendezi az A csoportos vébét, az északi ország először lesz a torna rendezője. A dánok pályázatukkal – amely szerint Koppenhágában és Herningben rendezik majd a mérkőzéseket – elsöprő fölénnyel, 95-12-es szavazati aránnyal győzték le a letteket.

Jövőre Csehország, 2016-ban Oroszország, egy évvel később pedig Franciaország és Németország közösen rendezi a világbajnokságot.

A juniorok (U20) divízió I/B vb-jének Dunaújváros (december 14-20.), az ifjúságiak (U18) divízió I/A tornájának Debrecen (2015. április 12-18.) ad otthont. A juniorok között a magyarok mellett a lengyelek, a kazahok, a franciák, az ukránok és a japánok, az ifjúságiak mezőnyében a magyarok, a dánok, a norvégok, a kazahok, a fehéroroszok és a franciák lépnek jégre. Az elsők egy osztállyal feljebb, az utolsók egy osztállyal lejjebb kerülnek.

A felnőtt nők között a magyar válogatott a divízió I/B-ben érdekelt, ennek a kategóriának a vb-jét Peking rendezi 2015. április 6-12. között. A kínaiak és a magyarok mellett a szlovákok, a hollandok, az észak-koreaiak és az olaszok szerepelnek ezen a tornán.

Az U18-as nők a divízió I-ben érdekeltek, tornájuk Vaujanyban lesz 2015. január 4-10. között. Az ellenfelek: a házigazda franciák, valamint a németek, a norvégok, a szlovákok és az osztrákok. Az első helyezett feljut a nyolccsapatos elitbe, az utolsó kiesik a divízió II-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik