Sport

Sakk: a lengyelekkel hangolunk a még „szervezetlen” olimpiára

Zalakaros és Budapest is rangos sakkeseménynek ad otthont, a hazai és a nemzetközi mezőny készül a nyárra.

Ebben az évben a norvégiai Tromsőben rendezik a sakkolimpiát, a világbajnok Magnus Carlsen, na meg az ő tekintélye alighanem „benne van” a helyszín kiválasztásában. „Mókás” viszont, hogy az északi sarkkörön túl fekvő város alig két és félezer lakossal bír, miközben egy sakkolimpia önmagában nagyjából 3 ezer ember érkezését jelenti. Nos, erre most döbbentek rá a norvégek, így eléggé nagy bajban vannak a szervezők, nem tudni, hol laknak majd a versenyzők.

A Magyar Sakk Szövetség szerdai sajtóeseményén átadták a sorozatban hetedik bajnoki címét megszerző Aquaprofit-Nagykanizsa csapatának az aranyérmet jelképező trófeát.


Lékó Péter pozitívan látja a férficsapat helyzetét
Fotó: Sport24

Aztán szó esett a 33. Zalakarosi Sakkfesztiválról, ahol a hazai klasszisokon kívül a világ legjobb versenyzői közül is többen jelen lesznek. A viadal után pár nappal, június 8. és 13. között a budapesti Danubius Hotel Flamencóban a lengyel válogatottal játszik a magyar női és férficsapat is. A lengyel nők a világ élvonalába tartoznak, így a sheneningeni rendszerű verseny, ahol hat-hat táblán mérkőznek a versenyzők, kiváló felkészülés lesz az olimpiára.

Augusztus 2-én kezdődik majd az olimpia. Lékó Péter, aki tavaly Wisvanathan Anand szekundánsaként vitte végig az évet (az indiai kikapott a Carlsen elleni világbajnoki döntőben) azt mondja, minden olimpia előtt el lehet mondani, hogy minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze, most is igaz ez. Ugyanis a sakk rengeteget fejlődik, és a korábban gyengébb nemzetek ma már a közepesen erősek közé tartoznak. A lebonyolítás sajátossága miatt a legjobb tízbe kerülés is akár nehéz lehet, de ha minden stimmel, akkor az első hat hely (ez a célkitűzés lesz várhatóan) összejöhet, nagyon szerencsés esetben pedig akár éremért is mehet majd a férfiválogatott.

A lengyel-magyar „Barátok Sakkcsatája” torna kísérőrendezvényeként egyébként a West Endben lehet ismerkedni a sakkal (a többi közt Polgár Judit Sakkpalota programjával, amelynek hála a Nemzeti Alaptanterv részeként választható készségtantárgy lett a sakk az általános iskolákban).

A keretek, a csapatok:

A lengyelek elleni csapatok:

Férfiak: Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Rapport Richárd, Erdős Viktor, Berkes Ferenc

Nők: Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra, Rudolf Anna

Az olimpiai bő keretek:

A férficsapat: Polgár Judit, Lékó Péter, Rapport Richárd, Berkes Ferenc, Almási Zoltán, Erdős Viktor, Balogh Csaba, Bánusz Tamás

A női csapat: Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra, Rudolf Anna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik