Sport

Klein Dávid ma elindult a csúcs felé

Kedd hajnalban a magyar mászó nekiveselkedett, hogy a kedvező időjárási ablakot kihasználva első magyarként oxigénpalack nélkül mássza meg a Mount Everestet.

Az Everest északi alaptáborában állomásozó expedíciók elindultak a csúcsra – tájékoztatott Bill Burke, az Asian Trekking expedíció tagja. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint, ha nem is ideális, de a körülményekhez képest jó időjárás várható a hétvégén a Csomolungmánál. A szél még mindig nagy, de május 23 és 26 között látszik az az időjárási ablak, amikor sikerrel megmászható a 8848 magas csúcs – számol be a 4bakancs.com.


Klein Dávid élete legkeményebb 5 napja előtt áll
Forrsá: 4bakancs.com

Klein Dávid is ezzel a csapattal együtt mászik. Úgy tervezik, hogy négy nap múlva érik el a 3-as tábort, és május 25-én érhetnek fel a csúcsra.

Ha Klein Dávid sikerrel jár, akkor ő lesz az első magyar, aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet. Erre a teljesítményre a világon eddig összesen mintegy kétszázan voltak képesek.

A hegymászó az MTI-nek elmondta: ha elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra, még egyszer fog próbálkozni, amennyiben fizikai állapota és a időjárási viszonyok is engedik. Az ehhez szükséges stratégiát, logisztikai hátteret kiépítette, és – a jelenlegi meteorológiai prognózisok szerint – június elején ismét nyílik egy úgynevezett időjárási ablak, ami lehetővé tesz egy esetleges újabb csúcstámadást.

Az expedíció financiális hátterét biztosító SPAR korábban már jelezte, hogy a támogatásnak nem feltétele a sikeres csúcsmászás.

A csúcstámadás várható menetrendje:

A tájékoztatása szerint a következő ütemezést próbálják majd tartani:

  • május 20: North Col/1-es tábor
  • május 21: 2-es tábor
  • május 22: 3-as tábor
  • május 23: pihenés a 3-as táborban
  • május 24: csúcs
  • május 25: vissza a  2-es táborba/előretolt alaptáborba
  • május 26: vissza az alaptáborban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik