Sport

Négy éven belül harmadszor bajnok az Eger

Megvédte címét, s 2011 és 2013 után idén is aranyérmes lett a férfi vízilabda ob I-ben az Eger, amely hazai medencében legyőzte a Szolnokot a döntő negyedik mérkőzésén, hétfőn.

Hazai medencében kínálkozott az esély az Eger számára, hogy 2011 és 2013 után 2014-ben is első legyen a hazai élvonal bajnoki versengésében, mivel összesítésben 2-1-es előny birtokában várhatta a Szolnok elleni – három győzelemig tartó – finálé negyedik felvonását.

A hétfő esti küzdelem jól is indult a vendéglátók szempontjából, hiszen vezetést szereztek, ám hasonlóképpen emberelőnyből egyenlített a Szolnok (1-1). Ezután is létszámfölényes gólok következtek, egészen 2-3-ig, amikor a vendégcsapat olimpiai bajnok centere, Kis Gábor “normáltalálattal” jelentkezett (2-4).

Az egygólnyira visszazárkózó egriek a második negyed elején újfent nagyobb hátrányba kerültek, miután 3-5-ra módosult az állás, 4-5 után pedig még jobban meglódultak a vendégek, akik az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert két emberelőnyös bombájával 7-4-es vezetésre tettek szert. És maradt a különbség a nagyszünetre is, mivel a háromszoros olimpiai aranyérmes Biros Péter büntetőjére a triplázó Török Béla válaszolt akciógóllal (5-8).

Fotó: MTI

A harmadik negyed elején “visszajött” a meccsbe az Eger (7-8), sőt a folytatásban a vb-aranyérmes Hárai Balázs centergóljával 8-8-nál utol is érte, majd a szintén világbajnok Bátori Bence emberelőnyös találatával meg is “előzte” a Szolnokot (9-8). Mi több, újabb emberelőnynél Hárai duplázott, így 10-8-nál vághattak neki a befejező negyednek a csapatok.

A zárórész Biros ötméteresével indult (11-8), s ez döntőnek bizonyult, innen már nem volt visszaút a vendégcsapat számára, a kölcsönös gólzápor közepette a hazaiak sikerrel őrizték előnyüket.

A tavalyi döntő “ismétlésében” – merthogy az előző idény végén is ebben a párosításban zajlott a finálé – megint az Eger bizonyult jobbnak, így fennállása harmadik bajnoki elsőségét szerezte meg.

Eredmények – Férfi vízilabda ob1, döntő, 4. mérkőzés:

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP VSC 14-11 (3-4, 2-4, 4-0, 5-3)
góldobók: Biros, Hárai 3-3, Graham, Kovács G., Bátori 2-2, Gór-Nagy, Salamon 1-1, illetve Hosnyánszky 4, Török 3, Kis G. 2, Jansik D., Gocic 1-1

A 3 győzelemig tartó párharcot 3-1-re az Eger nyerte.

a 11. helyért, 3. mérkőzés:
KSI SE – OSC-Újbuda – KSI SE 9-6 (2-3, 1-1, 5-0, 1-2)

A 2013/14-es szezon végeredménye: 
1. ZF-Eger 
2. Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 
3. Diapolo-Szeged     
4. RacioNet-Honvéd            
5. Lactiv-VasasPlaket
6. Debreceni VSE           
7. BVSC-Zugló                  
8. Kaposvári VK                
9. Széchenyi Bank-FTC         
10. PVSK-Fűszért                                 
11. OSC-Újbuda 
12. KSI SE                    
13. Valdor-Szentesi VK          
14. Hegyvidék-Ybl 

Az utolsó helyezett Ybl kiesett az élvonalból, ahová a versenykiírás szerint az ob I/B első helyezettje kerül fel. A 13.-ként végzett Szentes osztályozót játszik az ob I/B második helyezettjével, amennyiben az fel kíván jutni az első osztályba.

Ajánlott videó