Sport

Fehérvárra költözik a Gyulai Memorial

Hazánk legrangosabb atlétikai versenyét ebben az évben Székesfehérváron, a nemrég átadott szabadidősport-központban rendezik. Sztárokról még nincs hír, de lesznek.

Az atlétika egyik legismertebb „nagykövete” volt Gyulai István; a népszerű sportriporter a nemzetközi szövetség főtitkáraként dolgozott. Halála után fiai elhatározták, hogy emléket állítanak édesapjuknak. Gyulai Márton a keddi délelőtti sajtótájékoztatón emlékeztetett, az emocionális érvek mellett szerették volna, ha létrejön egy társadalmi eseményként aposztrofált atlétikai versenyünnep.

Létrejött. Az első évben Asafa Powell kétszer futott 10 másodpercen belül 100 métert, Magyarországon erre korábban nem volt példa. A második évben 20 ezer ember látogatott ki a Puskás Ferenc Stadionba, friss olimpiai bajnokok szereplését csodálva, tavaly pedig valóban letette nemzetközileg is a névjegyét a Gyulai István Memorial Nemzetközi Atlétikai Verseny.

A nemzetközi besorolás szerint ugyanis a 20. legrangosabb atlétikai esemény volt a tavalyi magyar verseny, ez parádés annak fényében, hogy papíron a 14 Gyémánt Liga Grand Prix, a 15 IAAF World Challenge viadal, valamint a kontinensenként 6-10 prémium kategóriás verseny után következik valahol a mi viadalunk. De csak papíron.


Pars Krisztián is ott lesz Fehérváron
Fotó: MTI

Nos, a Puskás Ferenc Stadion helyett ebben az évben Székesfehérvár rendezik a versenyt. Cser-Palkovics András, a város polgármestere és Spiriev Attila, a szövetség sportigazgatója is megtiszteltetésről és felelősségről, kihívásról beszélt, ez ilyenkor érthető.

A Gyulai Memorialt a nemrég átadott Regionális Atlétikai Központban rendezik, a létesítmény befogadóképessége 3500 fő körüli lesz. Egy baj van (még) a központtal: a villanyvilágítása nem alkalmas televíziós közvetítésre, a polgármester szerint jövőre ezt meg kell oldani.

A város hosszú távra tervez, mellesleg pár héttel a verseny után ott rendezik meg az öttusa Európa-bajnokságot is.
Ami az esemény rangját illeti: a kalapácsvetők számára mind férfi, mind női vonalon a világsorozat egyik állomása lesz a fehérvári „meeting” – ez sem fordult elő eddig.

S néhány szám: 17 versenyszámban lesz küzdelem. A férfiaknál 100, 200, 400, 800, 3000 méter, 110 és 400 gát, magasugrás, rúdugrás, diszkosz- és a már említett kalapácsvetés, a nőknél 100, 400, 100 és 400 gát, távolugrás és kalapácsvetés lesz a menü.

A meghívott versenyzőkkel nagyjából 90 százalékban egyeztek meg a részletekben, de neveket még nem mondott Spiriev Attila. Egy biztos: a fókusz most kicsit eltolódik majd a legnépszerűbb számoktól.

Igyekeznek a legjobb magyar atlétáknak is szerepet adni, a fiataloknak is (így az ifi világbajnok Gyurácz Rékának vagy a junior Európa-bajnok Szikszai Róbertnek), de Pars Krisztián, Deák-Nagy Marcell, Baji Balázs és a többiek is ott lesznek.

És még valami, amivel adósak vagyunk, a dátum: július nyolcadika!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik