Sport

Felébredhetnek a szocsi rémálomból az oroszok

Még fel sem ocsúdtunk a magyar érdekeltségű divízió I/A-s jégkorong világbajnokság élményeiből, és már kezdődik is a legek tornája Fehéroroszországban. A szövetség honlapja az olimpián házigazdaként nem remeklő oroszokat rangsorolta az élre.

Az A csoportos tornán a világ tizenhat legjobb hokicsapata küzd meg egymással a világbajnoki címért. tavaly a svédek nyertek, miután legyőzték az akkori meglepetéscsapat Svájcot. A szocsi olimpiával ellentétben most nincs szünet az NHL-ben, épp ellenkezőleg: javában dübörög a rájátszás. Ez azt is jelenti, hogy több nagy hokinemzetnek le kell mondania sztárjátékosairól.

Ez viszont semmi esetre sem jelenti azt, hogy tömény uralom várna ránk az elkövetkezendő két hétben. Már most lehet fogadásokat kötni, hogy ki lesz az idei Svájc, azaz a meglepetéscsapat, melyik nagy név fut bele egy csúnya zakóba egy kiscsapattól, és persze reményeink szerint a téli olimpiához képest sokkal több góllal kápráztatnak el bennünket a csapatok. A várva várt drámai hangulatú és fordulatos meccsekről nem is beszélve. Bár azt nem hinnénk, hogy az A csportban is tud majd valaki a szünetben gólt lőni (ahogy ezt fiatal magyar játékosunknak Sebők Balázsnak sikerült némi bírói töketlenkedésnek köszönhetően).


Fotók: Europress Fotóügynökség

Ha másért nem, akkor azért izgulhatunk, hogy kit szeretnénk jövőre a magyar válogatott ellenfeleként látni, ugyanis a két legrosszabbul szereplő gárda jövőre velünk együtt szerepel majd divízió I/A-ban. És ha mindez nem lenne elég a nemzetközi szövetség honlapja a tavalyihoz hasonló vicces rangsorral hangol a viadalra.

A csipkelődő ranglista első helyére az oroszok kerültek, a Szocsi Medve” még mindig szomorú kommentárral, utalva a sztároktól hemzsegő szbornaja várakozáson aluli teljesítményére. A olimpiai bajnok kanadaiak és a tavalyi vb-győztes svédek után a negyedik helyet csípték el a csehek. „Van díj a legjobb 42 éves játékos számára?” – kedves utalás a legendás Jaromir Jagrra. Mielőtt még bárki lesajnálná a klasszist: márciusban lépte át a hétszázas gólhatárt az észak-amerikai profiligában.

A kiváló csapatmunkával tavaly a legjobb nyolc közé berobbanó, góllövésben az olimpián nem sziporkázó Svájciak kapcsán jogos a kérdés, hogy az ezüst, vagy a szocsi formájukat viszik-e Minszkbe. A felezővonalnál álló, épp a csehek ellen kezdő szlovákokon egy üzenettel gúnyolódnak. „Hej, Fehéroroszország, jó szórakozást a házigazdasághoz, nekünk sikerült anno. (A 2011-es szlovákiai vb-n a csoportkörből sem jutottak tovább). A legjobbat talán a németeken kuncogtunk, róluk az jutott eszébe a jégkorong szakíróknak, hogy “a célünk, hogy legyőzzük a brazilokat”.

A meglehetősen hátulra sorolt franciákkal még elhelyeznek egy kisebb fricskák az oroszoknak a honlap szerkesztői, kedves köszöntéssel utalva a gallok tavalyi, heroikus győzelmére. A kieső helyre számított kazahoknál a svéd szuperfegyver Sedin-testvérekre utalva írják, nincs Sedinünk, csak egy Selinük. Aki ráadásul nem is kazah, hanem finn (az edzőt tavaly nyáron nevezték ki a kazahok szövetségi kapitányának). Az utolsó helyen árválkodó olaszokhoz fűzött mondanivaló a legfrappánsabb: „ingyen grappa az összes ellenfelünknek!”. Ezt pálinkával bevezethetnénk mi is, ha visszajutunk az Acsoportba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik