Sport

Szentesen csoda történt szerda este

Nem mindennapi forgatókönyv mellett dőlt el a női vízilabda-bajnokság aranyérme. Ilyen nincs, és mégis van.

Olyan vízilabda-mérkőzést látott a jelenlévő 400 néző a szentesi nyitott medencében, amelyet vélhetőleg még egyszer sem azt megelőzően.

Még Merész András szövetségi kapitány is minden idők legizgalmasabb női döntőjének gondolta az egyik szentesi portálnak adott nyilatkozatában a szerdai Hungerit-Szentes – Dunaújvárosi Főiskola találkozót.

Némi előzmény: a bajnoki döntő negyedik meccséről volt szó, korábban két felvonást (az elsőt idegenben, ötméteresekkel) a Szentes, egyet a Dunaújváros nyert meg. Ez azt jelentette, hogy a bajnok Egert az elődöntőben 3-0-val búcsúztató szentesiek egy esetleges sikerrel megszerezhették az aranyérmet, tizennégy év után.


A szentesi lányok örömünnepe
Fotó: Facebook/Szentesi Gyors

Tóth László csapata ugyanakkor rettenetesen kezdte a találkozót, a vendégek 3-0-ra húztak el, az első negyed végén pedig 4-1-re vezettek. Sőt, Polák Zsófia találatával a második negyed végén már 7-2 is volt a Dunaújvárosnak. Végül a negyedik, utolsó felvonás előtt 9-5-ös vendégelőnnyel vonulhattak egy szusszanásra a csapatok.

És ami ezután következett, az valóban megismételhetetlen: a szentesi lányok 4-0-ra megnyerték az utolsó nyolc percet, ami azt jelentette, hogy 9-9-re végződött a meccs, jöhettek az 5 méteresek. De hogy alakult így a negyed!

5 és fél perccel a vége előtt Kövér-Kiss Réka lőtt gólt, majd nem sokkal később a holland van der Sloot hozta közelebb a szentesieket, 4:44-gyel a meccset lezáró dudaszó előtt. Ezután 4 (!) olyan perc következett, amikor nem esett gól.

38 másodperccel a vége előtt még két egységgel ment a Dunaújváros, azaz ha megtartotta volna az előnyét, mindent eldöntő ötödik meccs következett volna. De nem így alakult. Előbb Gurisatti Gréta szabálytalankodott 5 méterest érően, amelyet Gémes Alexa úgy lőtt be, hogy előtte a meccsen 7 dobókísérletéből csak egy ment be. Támadhatott a vendégcsapat, kijátszotta idejét, majd eldobta a labdát. Maradt 8 másodperc, Tóth László, a szentesiek vezetőedzője időt kért.

Két passz után a holland van der Sloot 1 másodperccel a vége előtt lőtt, a labda pedig kikötött a kapuban: hosszabbítás! 4-0-val nyerte a zárónegyedet a Szentes, a sírból hozta vissza a találkozót, a lelátó őrjöngött, teljesen jogosan.

A büntetőknél aztán két alkalommal is Csabai Dóra, a Dunaújváros válogatott játékosa hibázott (elsőként például kicsúszott a kezéből a labda), ami azt jelentette, hogy 6-5-tel, összesítésben 15-14-gyel megnyerte a meccset a Szentes, ezzel pedig megszerezte a bajnoki aranyérmet.


A bajnokcsapat
Fotó: Facebook/Szentesi Gyors

Tóth László, a Szentes vezetőedzője korábban 287 alkalommal szerepelt a férfiválogatottban, három olimpián járt, eddig csak férficsapatokat irányított edzőként. Ez az első női együttese, amellyel rögtön a csúcsra ért.

A sikeredző így nyilatkozott a waterpolo.hu oldalnak„Ezen a héten még semmiről sem kell beszélni, csak egy valamiről: ezeknek a csodálatos lányoknak a teljesítményéről. Ha becsukjuk a szemünket, 2013 szeptemberében kevesen gondolták volna azt, hogy ez a csapat bajnok lesz. És az lett, ami csakis a lányoknak köszönhető, annak, hogy elhitték, hogy meg tudják csinálni, fantasztikus egyéniségek. Most ki kell élvezni a sikert, meg kell élni a jelent.”

Valamint hozzátette: „Mindig lenyűgöz, ha egy játékos egy közepes teljesítmény után higgadt és bátor tud maradni. Amikor megkérdeztem, ki akar ötméterest dobni, szinte mindenki feltette a kezét. Hihetetlen, egymást múlták felül a lányok. Ez volt Egerben és Dunaújvárosban is a büntetők előtt, félre is álltam, mondtam a lányoknak, beszéljék meg, ki kezdi. (…) Huszonhárom éve vagyok házas, a feleségem elsőként dolgozott nőkkel, és többször is kikértem a tanácsát a szezon során. Már az elején elmondta, nem lesz könnyű a dolgom, de csak csináljam. Amikor nehézségeim támadtak, mindig hozzá fordultam, úgy tűnik, mindig jó tanácsokkal látott el”.

Egy biztos: ezt az estét soha nem felejtik el azok, akik ott voltak az uszodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik