Sport

Nem kockáztat, hazatér Török Zsolt

A társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt Török Zsolt nem folytatja az Annapurna-expedíciót, az alpinista már elhagyta az alaptábort és várhatóan két-három napon belül érkezik meg Nepál fővárosába, Katmanduba – tudatta szerda éjszaka az MTI-vel az expedíció magyarországi szóvivője.

Barabás László közölte, három nappal azután, hogy minden kapcsolat megszakadt Török Zsolttal, szerdán társának, Cristian Tzecunak végre sikerült telefonon elérnie a román csapat aradi vezetőjét, aki elmondta: az alaptáborban, illetve annak környékén összegyűjtötte a még meglévő felszerelést és elindult Lete érintésével Pokhara irányába.

A hírek szerint az expedícióvezető nem egyedül van, a szakács és a teherhordók is vele tartanak, így várhatóan akadálytalanul juthat el két-három napon belül Nepál fővárosába. Katmanduban lezárja az expedíció adminisztratív ügyeit és ezt követően tér haza.

Barabás László jelezte: Török Zsolt döntésének hátterében az áll, hogy az Annapurna vidékére korábban kiadott meteorológiai előrejelzések igaznak bizonyultak. Heves esőzések kezdődtek a régióban, emiatt a csúcs megmászására tett további kísérletek túlságosan veszélyesek lettek volna. A kedvezőtlen időjárás mellett az expedíció feladásának másik oka, hogy az alpinista társait korábban baleset érte a hegyen, így ő végül csak szólóban próbálhatott volna feljutni a 8091 méter magas Annapurna tetejére.

Fotó: 4bakancs.com

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül érjék el a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsát, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott „nyolcezres” a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni. Később jéglavinában fejsérülést szenvedett és kórházba került a csapat egyik tagja, George Porancia hegyimentő-meteorológus.

Néhány nappal ezelőtt újra kénytelenek voltak helikopteres mentést kérni, miután kisebb fagyási sérüléseket szenvedett a román Annapurna-expedíció egy másik tagja, Cristian Tzecu temesvári fotós.

Török Zsolt korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a négyfős csapat 50 ezer eurós költségvetéssel vágott neki az útnak. A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az útnak. Hozzáfűzte, felkérést kapott mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg a magyar és a román zászló alatt fognak mászni.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt által vezetett romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik