Sport

Klein Dávid “belekóstolt” a nyolcezerbe

Nyolcezer méter felett járt a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő magyar hegymászó.

A hegymászó a kettes táborban, 7800 méteren töltötte az éjszakát, majd magyar idő szerint kedd hajnalban 8000 és 8150 méter közötti magasságba mászott, noha előrejutását viharos szél nehezítette – tájékoztatta az MTI-t a SPAR Everest Expedíció.

Klein Dávid jelenleg az előretolt alaptábor (6400 méter) felé tart, ahonnan alaptábor-vezetőjével, Török Edinával szerdán mennek lejjebb az 5200 méteren fekvő alaptáborba.

Ezzel lezárul a hegymászó szombaton indult akklimatizációs köre, és néhány nap pihenés következik, ami után – ha az időjárás engedi – elindulhat a csúcstámadásra.

Klein Dávid április 6-án indult útnak, hogy a SPAR Everest Expedíció keretében megkísérelje a világ legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását. Ez a világon eddig összesen csak mintegy 200 embernek sikerült, magyar hegymászónak még nem.

Hogy milyen helyzet alakult ki a Mount Everest déli alaptáborában a lavina baleset előtt, alatt, után, arról a Discovery Channel forgatott dokumentumfilmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik