Sport

„Megfenyegették” Kecskemétet az öttusázók

Továbbra is páratlan népszerűség övezi a kecskeméti öttusa-Világkupát. A versenyzők vissza akarnak jönni a városba, annyira jól érzik magukat. A magyar lányok korrekt szereplést produkáltak szombaton.

„Ezt ti tényleg megcsináltátok?” – kérdezte Zombor Gábor polgármester a kecskeméti szervezőktől, mikor meglátta a Világkupára felépített lovas pályát a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Tényleg megcsinálták. Először rendez rangos öttusaversenyt a város, de a hétvége eddigi történései alapján szinte biztos, hogy nem utoljára.

Az öttusa Világkupa idei sorozatának egyetlen európai állomása a kecskeméti viadal, ezért is volt fontos a magyar szervezőbizottságnak és szövetségnek, hogy a hétvége jól süljön el. A magyar rendezésű világversenyek mindig remek színvonalon folynak, s ez most sincs másképp (egyébiránt az Eb-t Székesfehérváron rendezik majd a nyáron).


Alekszejev Tamara remekül vívott
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Kecskemét sportlétesítményei szinte az öttusára szabottan várták a 34 országból érkező versenyzőket, a legnagyobb előny, hogy nem kell nagy távolságokat bejárni a „tusák” között. A Messzi István Sportcsarnokban felállított pástok a Kecskeméti Repülő és Vívó SE keze munkáját dicsérik, ez egyáltalán nem mellékes körülmény: elég az idei Világkupa-sorozat egyes állomásaira gondolni, volt, ahol betonon vívtak a versenyzők.

Nagy öröm, hogy a nemzetközi szövetség elnöke, a német dr. Klaus Shormann is felettébb elégedett, jártában keltében folyvást dicséri a várost és a remek helyszínt, ami a jövőre nézve több, mint bíztató.

Az úszás a Kecskeméti Fürdő 50-es versenymedencéjében zajlott, Zámbori Péter, a Hírös Nonprofit Zrt. (a létesítményeket üzemeltető cég ügyvezetője), némileg viccesen megjegyezte: a női úszódöntőket besuvasztották az üresen maradt két órába. Merthogy éppen Kecskeméten zajlik az I. Fiatal Uszonyos Úszók Világtalálkozója.

Az igazán nagy buli az lett volna, ha a szemközti Széktói Stadionban a hétvégén játszott volna bajnokit a KTE labdarúgócsapata, de ez a szerencsés véletlen már nem jött össze: a lilák Pakson fociztak pénteken (kikaptak 2-0-ra). A Messzi István Sportcsarnokot sem kellett felforgatni egyik pillanatról a másikra, mert a KTE kosárlabdázói Sopronba voltak hivatalosak.

A Szabadidőközpontba viszont életet lehelt a Világkupa, nem mintha haldokolna a város egyik tüdeje, de azért még nincs nyár, ilyenkor még csak az első fecskék próbálgatják a vízisípályát (így tettek szombat délután is). Ahogy teljesen megtelt a lovaglásra az alkalmi nézőtér, abban a pillanatban leszakadt az ég. Hét lovas futotta le körét, amikor félbe kellett szakítani a küzdelmeket, mert nemcsak zuhogott az eső, hanem villámlott is. Nagyjából 40 perc után azonban újra nekiveselkedtek a versenyzők, hogy aztán szombaton le is tudják a nők döntőjét. Az eredményhirdetés már eső nélkül, igaz, kicsit hűvösebb időben zajlott.


Földházi Zsófia most nem volt igazán jó formában
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ami az eredményeket illeti: a nők egyéni Világkupa-futamát a lengyel Oktawia Nowacka nyerte a kínai Csang-Hsziao-nan és a német Lena Schöneborn előtt. Kovács Sarolta a hatodik, Alekszejev Tamara a 16., az Európa-bajnok Földházi Zsófia a 17. helyen zárt.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitányt kértük meg a nap végén egy összegzésre:

„Az elvárásoknak megfelelően három lány került a döntőbe. Vívásban Kovács Saci és Alekszejev Tamara egészen szépen szerepeltek, az élmezőnyhöz csatlakoztak. Földházi Zsófi most egy gyengébb napot fogott ki, gyengébben vívott, mint ahogy elvártuk volna. Mindhárman nagyon jól úsztak, a lovaglás a hatalmas felhőszakadás miatt kicsit zűrös volt, Zsófi lova ötöt vert, ami nem feltétlenül az ő hibája volt, ezt követően jött a szünet. Aztán Tamara egy új lovunkkal futott, egész jól és Saci is, aki egy számára nem ismeretlen lóval ment szépen, két veréssel.

Lövészetnél egy kellemetlen közjáték zavarta meg Kovács Sacit: a pisztolya nem működött az elején, csövet kellett cserélni, újra kellett szabályozni, ez nem egy kellemes dolog, hiszen a versenyző és a pisztoly között egy intim viszony áll fenn. 100 százalékosan nem lehetett helyreállítani, de szemrehányást senkinek sem tehetünk, igyekszünk egy új szerkezetet vásárolni neki, hogy a következő versenyeken ez ne fordulhasson elő, hisz ez súlyos helyezéseket jelent. Bíztunk benne, hogy a dobogóra felérhet, így nem sikerülhetett. A gyerekek egy jó versenyt futottak, nem ez volt az év legfontosabbika, annak ellenére, hogy egy igen értékes hazai viadalról van szó. Az Eb-felkészülésünket jól segítette a verseny.


Kovács Sarolta végzett a legjobb helyen
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Holnap négy fiúért izgulhatunk, azt gondolom, jól szerepelnek majd, annak ellenére, hogy a nemzetközi mezőny legjobbjai egy-két kivételtől eltekintve itt vannak. Azt kell mondanom, zseniális a szervezés. Olyan természeti környezetben vagyunk, hogy ha semmit sem tettünk volna hozzá, akkor is jól éreznénk magunkat. De így, hogy egy jó lovas pálya épült, tökéletes lett az atmoszféra. Nem akarom fenyegetni Kecskemét városát, de jövünk mi még ide!”

Alekszejev Tamara volt a nap egyik kellemes meglepetése. 21 győzelmet aratott vívásban a 35 mérkőzésből, úszásban remekel önmagához képest, a lovaglás után a 10. helyen állt. Végül a lövészetben kicsit visszaesett, így lett 17., de tőle ez remek eredmény, hiszen hosszú idő után kezdte újra a versenyzést:

„2006-ban felnőtt válogatott voltam, az élet úgy hozta, hogy abba kellett hagynom. Most visszatértem, és úgy érzem, ez egy szenzációs verseny volt, vívásban a lehető legjobbat hoztam, úszásban megúsztam a legjobbamat, a lovaglás is szerintem rendben voltam, a lövészetben van mit fejlődnöm. Fantáziálgattam, milyen lenne a legjobb tízben lenni, és elmentek a gondolataim, így nem is jöttek úgy a körök. A futásom rendben volt, az az igazság, hogy rengeteg erőt érzek magamban, remélem, hogy tovább tudok építkezni. Nagyon szép a kecskeméti helyszín, nagyon jó a levegő, csak jókat tudok mondani. Mivel Kínában és most is döntős voltam, nagyon remélem, hogy az Európa-bajnokságon csapatban indulni tudok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik