Sport

Chernomaz: Átmeneti időszakot élünk

Majoross Gergely, Rich Chernomaz (majoross gergely, rich chernomaz, )
Majoross Gergely, Rich Chernomaz (majoross gergely, rich chernomaz, )

A magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya értékelte a világbajnokságot.

Szombaton ért véget a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság a dél-koreai Gojangban. A mieink kezdés gyanánt legyőzték a házigazdákat, majd kikaptak Ukrajnától, Szlovéniától és Ausztriától – hosszabbításban –, a torna zárásaként pedig büntetőkkel verték a vb meglepetéscsapatát, Japánt. Ez összesen hat megszerzett pontot jelentett, amely ezen a vébén az utolsó előtti, ötödik helyre volt elegendő.

A csapat hétfőn érkezett haza Dél-Koreából, a szövetségi kapitány, Rich Chernomaz pedig kedden egy terjedelmes interjúban értékelte a világbajnokságot a jegkorongblog.hu-nak. A kanadai szakember szerint ott végeztünk, ahová a torna előtt vártuk magunkat:

„Mind a csatársorban, mind a védelemben elvesztettünk rengeteg tapasztalatot az elmúlt évekhez képest. Ettől hullámzóvá vált a játékunk. Két meccsen is kulcspillanatokban hibáztunk, az ukránok és a szlovénok ellen, ami a jobb eredménybe került. A másik három mérkőzésen is voltak kisebb hibák, de azok nem voltak annyira döntőek, azokkal a mérkőzésekkel elégedett vagyok. Az osztrákok azzal kerekedtek fölénk, hogy jóval nagyobb a merítési lehetőségük. A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón elmondtam, jelen helyzetben az a legfontosabb cél, hogy ne essünk ki a csoportból, és ezt magabiztosan teljesítettük” – mondta Chernomaz.


Hetényi Zoltán mutatói nem voltak a legjobbak, de semmi kétség: remek formában védett
Fotó: MJSZ / Mudra László

A kapitány pozitívumként megemlítette, hogy Hetényi Zoltán személyében olyan kapusa van a hokiválogatottnak, akire a szoros mérkőzéseken is lehet számítani. Ami viszont negatívum, hogy sok apró hibát elkövetett a csapat, ezek pedig sokszor nehéz helyzetbe hoztak minket, ezt pedig az ellenfelek sokszor meg tudták büntetni.

Chernomaz hároméves tervet fogalmazott meg korábban, ebből egy eltelt. Adódik a kérdés: hol tart az építkezés?

„Átmeneti időszakot élünk. A szövetség célul tűzte ki a fiatalítást, hiszen a nagy generáció tagjai már vagy befejezték, vagy a pályafutásuk vége felé vannak. Tavaly óta három védő vonult vissza a válogatottbeli szerepléstől, és a jövő érdekében másokat sem mind vittem el a világbajnokságra. A fiatalabb játékosok közül nem számíthattunk Nagy Gergőre és Sikorcin Ladislavra. Reálisan nézve 23-24 játékos közül válogathattunk. Elvesztettünk vezető típusú játékosokat, de muszáj volt ezt megtennünk, mert ahhoz, hogy a fiatalok megszerezzék ezt a képességet, kell jó néhány év és jó pár mérkőzés, ahol rá kell érezzenek arra, mit jelent egy csapat meghatározó játékosának lenni. Vannak tehetséges fiatalok, de kell nekik 2-3 év, erősödniük kell, lehet, még nőni is fog egyikük-másikuk. A természetet nem lehet siettetni, ki kell várni ezt az időt, és közben minél több lehetőséget adni azoknak, akik a jövőt jelenthetik.”

Chernomaz elmondta, nehézséget okoz, hogy a 20-24 éves játékosok között alig akad olyan játékos, aki eséllyel pályázhat arra, hogy eljusson a válogatottig. Ugyanakkor a fiatalok – kiváltképp a saját divízióját megnyerő U18-as válogatott tagjai – között több reménység is akad, nekik pedig biztosítani szeretnék azt a lehetőséget, hogy megmutassák magukat a felnőttek közt.


Sebők Balázs példája követendő lehet a fiatalok számára
Fotó: MJSZ / Mudra László

Állandó téma, hogy a kapitány Németországból mennyire tudja követni a magyar bázisú MOL Liga küzdelmeit. Pozitív példa erre a dunaújvárosi Azari Zsolt szerepeltetése, aki kisebb meglepetésre „verekedte be” magát az utazó keretbe, ám Dél-Koreában jó játékkal vétette észre magát.

„Azari nagyon erős volt, jól látott a pályán , jól lőtt, a sarokban jól forgatott, jól küzdött. Nagy értéke volt a csapatnak. Az ő esete is mutatja, milyen fontos az, hogy a játékosok megfelelő körülmények között megfelelő edzésmunkát végezzenek. Mint az ő esete is mutatja, a MOL Ligából is be lehet kerülni a válogatottba, ha valaki megfelelően dolgozik az egész szezonban, és vállalja a szükséges plusz munkát. A stáb tagjai egyébként nagyon sok mérkőzést láttak személyesen is a MOL Ligából, és előreléptünk az edzőkkel való kapcsolattartásban is” – adott biztató helyzetjelentést Chernomaz.

A szövetségi kapitány többször is külön kiemelte Sebők Balázs játékát: a Finnországban légióskodó, mindössze 19 esztendős csatár öt mérkőzésen két gólt és egy gólpasszt jegyzett a világbajnokságon. Chernomaz elmondta, az ő példája követendő lehet a fiatalabbak számára is, mivel Sebők egy éve még csak beleszagolt abba, hogy milyen munka zajlik az A válogatottnál, idén pedig már meghatározó játékos tudott lenni.

Chernomaz végül a magyar szurkolókról is szót ejtett:

„Bevallom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyien elutaznak értünk Dél-Koreába, és ezért nem tudok elég hálás lenni a szurkolóinknak. Egyetlen csapat sem kapott akkora támogatást a lelátókról a világbajnokságon, mint a miénk. Ezt nagyon köszönöm nekik” – így a kanadai szakember, aki azt is kiemelte, hogy a magyar drukkerek nem csak lelkesek, de kimondottan hozzáértőek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik