Sport

Az öttusázók Kecskeméten majálisoznak

marosi-adam(960x640)(3).jpg (marosi ádám, )
marosi-adam(960x640)(3).jpg (marosi ádám, )

Már úsznak a koreai öttusázók a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájában. Készülnek a tavasz egyik legnagyobb hazai rendezésű világversenyére, az öttusa Világkupára.

A női öttusázók – és a kecskeméti verseny szervezői – dolgozni fognak május 1-jén: a hölgyek selejtezőjével megkezdődik a Világkupa a városban. Pénteken a férfiak selejteznek, szombaton a nők döntőznek, vasárnap a férfiak fináléznak, s ahogy az lenni szokott: hétfőn a vegyes váltókon a sor.

Kecskemét fantasztikus adottságokkal rendelkezik sportesemények megrendezésére, elvégre a létesítmények egy tömbben helyezkednek el, mint a hétfői sajtótájékoztatón is elhangzott: alig egy kilométerre található a vívásnak otthont adó Messzi István Sportcsarnok a kombinált számnak otthont adó Benkó Zoltán Szabadidőközponttól. (A két létesítmény között egyébként az uszoda működik.)


Itt küzdenek majd az öttusázók
Fotó: Hírös Nonprofit Kft.

Réczei Géza, a szövetség elnöke szerint, mióta kiemelt állami támogatásban részesül az öttusa, nagyobb a mozgástere a szervezetnek, s cél, hogy a sportágat minél több helyre elvigyék. Kecskeméttel egymásra talált a két elképzelés, Zámbori Péter, a helyi sportlétesítményeket felügyelő Hírös Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Világkupának otthont adhat a város, amely nem állna meg itt, remélik, hogy a későbbiekben egy Európa-bajnokság, netán egy világbajnokság is a város hírnevét öregbítheti. Fel vannak készülve komoly sportesemények szervezésére, nemrég Erdei Zsolt vívta utolsó profi meccsét abban a csarnokban, amelyben most az öttusázók vívnak majd.

A kecskeméti Világkupán 34 ország sportolói jelezték részvételüket, a férfiaknál 85-90, a nőknél 70-75 versenyző áll majd rajthoz, a sérülések és a visszamondások miatt kérdéses még a pontos létszám. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány beszélt az idei Világkupákról, amelyek legfőbb tapasztalata – a mexikói botrányos szervezés mellett – az volt, hogy meglepően kevesen indultak el rajtuk (legutóbb Csengtuban Kasza Róbert második lett). Ehhez képest Kecskeméten hatalmas lesz a mezőny. A magyarok mindkét selejtezőben 12 fővel indulnak el, erre lehetőség nyílik ugyanis. Az első fecskék a koreai küldöttség személyében már meg is érkeztek a városba, mellesleg maximálisan elégedettek a kiszolgálással és a feltételekkel.

A verseny felkészülési állomás a júliusi székesfehérvári Európa-bajnokságra és a szeptemberi lengyelországi világbajnokságra.

A Magyar Öttusa Szövetség együttműködési megállapodást kötött az S.O.S. Gyermekfalvak képviselőivel, ennek keretében a Világkupára szóló belépők árának egy részét felajánlják a nehéz sorsú gyermekeket nevelő központoknak (a második az országban éppen Kecskeméten nyílt), míg a gyerekek lehetőséget kapnak a versenyek meglátogatására, sőt, ki is próbálhatják majd a sportágat és egy élményparkban tölthetnek el önfeledt perceket.

A belépő egyébként valóban jelképes: 1000 forint, amely mind az öt nap minden eseményére és helyszínére érvényes.


A lényeg

Ami az esélyeket illeti, villámmondatok következnek:

Kasza Róbert: „Nagyon bízom benne, hogy az Ázsiában mutatott formámat haza tudom hozni, és Kecskeméten is sikerül majd jól szerepelnem.

Tibolya Péter: „A vívás kulcskérdés, hogyan sikerül, Kínában sajnos nem jött össze a legjobban. Ha most jobban tudok ebben teljesíteni, akkor bízhatok a jobb folytatásban.”

Földházi Zsófia: „Én tizedik lettem Kínában, jól ment minden, de a ló kifogott rajtam a végén, így nem végezhettem előrébb. Remélem, hazai környezetben ez nem fordul elő.”

Marosi Ádám: „Komoly arcüreggyulladásom volt a legutóbbi Világkupa alatt, így nem is tudtam elutazni Kínába. A korábbi hazai rendezésű világversenyeken elért eredményeinkkel magasra tettük a mércét, de ez mindig is így volt, nagyon várjuk a hétvégét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik