Sport

Drámai csata után negyedik lett az Olaj

A negyedik helyen végzett a Szolnok a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában, miután a bolognai négyes döntő vasárnapi bronzmérkőzésén hosszabbítás után kiakpott a török Gazianteptől.

A bolognai Final Four zárónapján először a pénteki elődöntőben az orosz Ljubercitől 61-59-re kikapott Szolnok és a török Gaziantep találkozott, amely a másik ágon 66-55-re alulmaradt a házigazda Reggio Emiliával szemben.

Az otthoni szereplés összevetése szolnoki sikert jósolt, mivel a Tisza-partiak 8/1-es mérleggel vezetnek az NB I középszakaszában, a törökök viszont csak kilencedikek odahaza, így még nem biztosították a helyüket a rájátszásban.

A bronzcsata Radenko Pilcevic triplájával és 5-2-es magyar előnnyel indult, ám a nyitónegyed derekán már az ellenfél vezetett (10-11). A folytatásban a csapatkapitány Báder Márton center létére triplát dobott, aztán a törökök vezetőedzője, Jurij Zdovc kapott technikai hibát reklamálásért, majd a szlovén mester 26-22-nél időt kért. Mindhiába, mert Báder egymás után kétszer is zsákolt. A félidőig 11 pontra is meglépett a Szolnok, de a nagyszünetben már csak 36-32 volt az állás.


Fotó: MTI

Térfélcsere után Strahinja Milosevicnek köszönhetően újfent nyolc ponttal elhúzott az Olaj, ám a túloldalon a horvát Dejan Borovnjak bedobta 14. pontját is, a 26. percben már 46-48-at mutatott az eredményjelző. A magyarok 44-37 után szerzett három pontjára 17-tel válaszolt az ellenfél, így néhány perc alatt nagyot fordult a meccs: 47-54-nél már a Tisza-partiak futhattak az eredmény után. A kijózanító harmadik negyedet követően 58-49-re vezetett a Gaziantep.

Az utolsó játékrészben Lóránt Péter triplájával 1:17 perccel a vége előtt aztán ismét megcsillant a remény (63-66), aztán a válogatott erőcsatár négy másodpercnél kiegyenlített (68-68), Vojvoda dudaszós kosarát pedig – némi tanácskozás után – nem adták meg a bírók, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás két török triplával indult, majd Báder duplájára Ogut jóvoltából még három hármas érkezett, ezzel pedig eldőlt a csata, a Gaziantep 19-7-re nyerte a “túlórát”.

A szolnokiak tehát megismételték két évvel ezelőtti eredményüket, amikor az Eurochellenge debreceni Final Fourjában ugyancsak negyedikek lettek.

A házigazda olasz Reggio Emilia fennállása során először hódította el a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupát, miután a bolognai négyes döntő vasárnapi fináléjában könnyedén verte az orosz Ljubercit.

Eredmény – Eurochallenge Kupa, a 3. helyért

Gaziantep (török)-Szolnoki Olaj 87-75 (18-17, 14-19, 26-13, 10-19, 19-7) – hosszabbítás után
pontszerzők: Báder 19, Milosevic 15, Vojvoda 12, Lóránt 12, Simon 9, Holiday 5, Pilcevic 3, illetve Borovnjak 16, Bremer 16, Lorbek 16, Ogut 10, Stevic 10, Sanli 7, Göktas 6, Akpinar 3, Ermis 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik