Sport

Újabb lavinák a Mount Everesten

Lavinák voltak a Mount Everestnek azon a részén, ahol a múlt héten 16 nepáli hegyi vezető, serpa halt meg - mondták pénteken újságíróknak helyszíni források.

Kapcsolódó cikkek

Ezek után most már szinte biztos, hogy ebben a hegymászó idényben senki sem fog feljutni a Mount Everest nepáli oldaláról az 8850 méteres magasságban lévő csúcsra.

A múlt héten, április 18-án a lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, a Kumbu-gleccserhez vezető részen. Ez volt a Mount Everest történetének legtöbb halálos áldozatát követelő lavinaomlása. A tragédiát követően a serpák nagy számban hagyták el az alaptábort, ahonnan a csúcs meghódítására az expedíciók indulnak.

A Dow Jones hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a külföldi hegymászó csoportok tömegesen hagyják el a területet biztonsági megfontolások, és a serpák vonakodása miatt.

Adrian Ballinger amerikai hegyi vezető elmondta, hogy már a mostani lavinák előtt is sok hegymászó csapat hagyta el az alaptábort azért, mert serpák egy csoportja agresszíven viselkedett. Ezek a hegyi vezetők elszánták magukat arra, hogy Nepál felől senki se jusson el ebben – a május 25. környékén befejeződő – hegymászó szezonban a csúcsra. Az 1990-es évek közepétől kezdve ez lenne az első év, hogy a nepáli oldalról senki sem jut fel a csúcsra.

Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője azt mondta, hogy újabb hógörgetegek voltak azon a területen, ahol a múlt héten a lavina lecsapott. Ez alkalommal azonban senki sem sérült meg, és senki sem tartózkodott a Kumbu-gleccserhez vezető szakaszon. A tisztviselő Katmandúban nyilatkozott azt követően, hogy visszatért az alaptáborból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik