Sport

Újabb akklimatizációs körnek néz elébe Klein Dávid

A tervek szerint két nap múlva, április 26-án indul Klein Dávid a következő akklimatizációs körre a Mount Everesten. A tervek szerint az egyes táborban, 7000 méteren alszik, majd onnan eléri a 7800 méteren fekvő kettes tábort - közölte a SPAR Everest Expedíció az MTI-vel csütörtökön.

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászó oda- és visszafelé is minden nap egy-egy tábort érint majd, így a “kör” öt napig fog tartani. Ez után már csak egyetlen akklimatizációs kör lesz hátra, és ha minden olyan ütemben halad, mint eddig és az időjárás sem húzza keresztül a számításokat, akkor újabb néhány nap pihenés után következhet a csúcstámadás.

A közlemény felidézi, hogy a hegymászó az előre eltervezett időpont előtt, már első akklimatizációs túráján elérte az előretolt alaptáborból a 7000 méter magasan fekvő északi nyerget, ezzel nemcsak időt nyert, de a teljesítmény pszichésen és az akklimatizáció szempontjából is pozitív hatással lehet az expedíció további menetére.

Fotó: MTI

Az északi nyereg felé Klein Dávid egyedül mászott, mert társa, Ang Mingma serpa fáradt volt és az alaptáborban maradt.

Az expedíció tájékoztatása szerint az előretolt alaptábort még csak félig-meddig sikerült kiépíteni, mert nem áll rendelkezésre elég jak, ám Klein Dávid reményei szerint ez a probléma a napokban megoldódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik