Sport

Felhagynak a mászással a nepáli serpák

Lemondtak a nepáli serpa hegyi vezetők minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten. Kedden bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában elpusztult társaik emlékének.

“Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén” – mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt.

Legkevesebb 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, hármat még keresnek, de minden bizonnyal ők is halottak. Az áldozatokat tegnap buddhista szerzetesek hamvasztották el.

Az egyik vezető, Paszang Serpa is úgy fogalmazott, hogy “16 ember halt meg a hegyen a mászás első napján”.

Fotó: Europress fotóügynökség

A serpák döntése megelőlegezni látszik a nepáli kormánnyal folyó vitájuk kimenetelét. A hegyi vezetők előzőleg azzal fenyegetőztek, hogy véget vetnek a szezonnak, ha a kormány hétfőig nem válaszol követeléseikre, köztük elsősorban az áldozatok hozzátartozóinak nagyobb anyagi támogatására és jobb biztosítási feltételekre.

A világ legmagasabb hegye, a 8848 méteres Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma “veszélyes üzem”, de a serpák körében a legkeresettebb munka: egy csúcsszintű, nagy magasságokban dolgozó vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban – ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

Tapasztalt nyugati hegymászók már kedd délután távoztak az alaptáborból, visszaindultak Katmanduba, s próbálnak majd segíteni a válsághelyzet megoldásában.

“Úgy döntöttek, a kártérítés nem az egyetlen kérdés, úgy vélték, le kell záratniuk az Everestet erre az évre, a halottakra emlékezve” – mondta az AFP-nek Ed Marzec amerikai hegymászó az alaptáborból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik