Sport

„Őrületesen” nagy váltás a magyar hegymászótól

Szlankó Zoltán (szlankó zoltán, )
Szlankó Zoltán (szlankó zoltán, )

Szlankó Zoltán, Cleo Weidlich és a két másik amerikai társuk elindult Katmanduból, jelenleg már Luklában tartózkodnak. Itt találkoznak a helyi serpa mászóval, akivel kiegészülve kezdetét veszi a Lhotse expedíció.

Szlankó Zoltán a 4bakancs.com hegymászó portálnak telefonon elmondta, hogy a vízumproblémák miatt meghiúsult Shisha Pangma expedíció helyett új céljuk Lhotse  megmászása. Terveik szerint, amennyiben az időjárás és a csapat erőnléte is engedi a csúcsot nem a klasszikus úton, hanem annak egy variánsával, az északi gerinc megmászásával közelítik meg, ahogyan azt Denis Urubko kazah mászó is tette 2010-ben.

Lelkileg azonban nagyon megterhelő ez az új helyzet. Szlankó szerint, bár időben, felkészülésben, erőnlétben rendben vannak, de…:

„Őrületesen nagy ez a váltás, nem erre a hegyre készültünk. Ez nem a Bükk, ahol rossz idő esetén a szomszéd hegyre megyünk fel!”


Fotó: 4bakancs.com

Katmanduban sikerült a hiányzó felszereléseket is kiegészíteni (a gázt leszámítva, mert azt az egész városban nem lehet kapni), sőt, Cleo Weidlich a Shisán hagyott depóját is begyűjtötte, így ő 90 kg-os felszereléssel vág neki az útnak.

Jelenleg Luklában tartózkodnak, hétfő esti céljuk Phakding, ahol az éjszakát is töltik, majd mennek tovább Namche Bazar-ba. Az Everest útvonal az alaptáborban le van zárva, de remélhetőleg mire oda érnek a következő két-három napban feloldják.

Szlankó szerint az egyik legnagyobb problémát a Lhotce megmászása során a tömeg fogja jelenteni. Útjuk egybeesik a Mount Everestre menő úttal, ahol rengeteg mászó (egyes híradások szerint több mint 340 nyugati mászó és 300 serpa) próbál idén szerencsét. A nehezebb szakaszokon vagy fix köteleknél hatalmas lesz a torlódás, ezt kell valamiképpen elkerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik