Sport

Lavina sodorta el Török Zsolt társát

Az Annapurna 8091 méter magas csúcsára igyekvő Török Zsolt társát, George Poranciát a 2-es és a 3-as tábor között elsodorta egy jéglavina, így helikopterrel kellett kimenteni.

Porancia a fáradságtól nem tudott tovább menni, egyre rosszabbul lett, ezért hívtak helikoptert. Török Zsolt letámogatta a köztes bivakhoz, onnan mentették le őket az alaptáborba. Porancia már a Katmandu kórházban lábadozik – írja a 4bakancs.com.


Fotó: 4bakancs.com / Kollár Lajos

A két mászó elhagyva a 2-es tábort, depót építettek 6000 méter magasan. Másnap Porancia nagyon rosszul kezdte érezni magát, és nem tudott tenni egyetlen lépést sem. Török Zsolt értesítette az otthoniakat, hogy kezdjék el a mentést szervezni, ő pedig segített a köztes bivakig visszajutni. Senki más nem volt az úton, mert a kereskedelmi expedíció 6 serpája másik, egy nehezebb útvonalat épített, mivel az ő általuk korábban rögzített köteleket és felszereléseket előző nap elvitte egy lavina.

Török hétfőn reggel telefonon jelezte, hogy mindketten rendben vannak, bár társa megsérült, előző nap egy jéglavina sodorta el, a fején sérült meg, ráadásul szerencsétlenségére sisak sem volt rajta. Annyira fáradt volt, hogy nem tudott  a lavina elől elhúzódni.

A következő időszakra jó időt mondanak. Terveik szerint az elkövetkező 2-3 napot az alaptáborban töltik és aztán újra nekivágnak a hegynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik