Sport

Hoki-vb: a szlovénokon kívül mindenkit verhetünk

A 2014-es divízió I-es jégkorong-világbajnokság rajtja előtt tippelésre adtuk a fejünket. Szerintünk összejöhet a feljutás a magyar válogatottnak.

Kezdésnek rögtön komoly akadályt kell leküzdeni, hiszen vasárnap a házigazda koreai együttessel nézünk farkasszemet, és valljuk be, az a meccs – ahogy vélhetően a többi sem – nem lesz sétagalopp.

Elég ha arra gondolunk, hogy tavaly az ázsiai együttes óriási meglepetésre szétlövés után legyőzte a magyar válogatottat a Papp László Sportarénában, és az ellenfél azóta nem lett gyengébb.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Jelenleg négy hellyel vannak mögöttünk a világranglistán, de a statisztikát ezzel a lendülettel dobhatjuk is a kukába. Hazai jégen, telt ház előtt, felszabadultan játszhatnak, és ez nekik kedvez. Számunkra ugyanakkor kötelező a győzelem, a lebonyolítás miatt maximum egy meccset bukhatunk, és nem lenne jó rögtön így nyitni.

A 60 perc során viszont reméljük kijön a tudásbeli különbség. A kínkeserves győzelem is győzelem.

A Sport24 tippje: szoros meccsen magyar győzelem.

A második napon sem lesz könnyebb a dolgunk, hiszen Ukrajna következik a sorban. 2008-ban Szapporóban pont szomszédaink ellen vívtuk ki a feljutást az elitkategóriába, ezzel az eredménnyel pedig most is kiegyeznénk.

A sárga-kékek az elmúlt években nem voltak a topon, idén is feljutóként szerepelnek a divízió I/A-ban, de ettől függetlenül nem lehet őket leírni, hiszen fizikálisan könnyen nőnek ellenfelük fölé.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Sok jóra nem számíthatunk, de ha nem akarjuk, hogy már a második napon elszálljanak a feljutási reményeink, foggal-körömmel kell nyomni az ukránok ellen. A mi malmunkra hajthatja a vizet, hogy legjobbjuk, a 817 NHL-es meccset játszó Ruslan Fedotenko sérülés miatt nem lesz ott Goyangban.

A Sport24 tippje: két-három góllal verjük őket.

Az első szünnap után jön a vb talán legkeményebb meccse. Az olimpián is remekül játszó Szlovénia ellen ki-ki meccsre számítunk, bár a számok nekik kedveznek, hiszen eddigi 24 meccsünkből 18-at behúztak. A képlet nagyon egyszerű, ha nyerünk, jó helyzetben vagyunk, ha nem, akkor a realitás talaján kell maradnunk, vagyis a harmadik helyet kell megcélozni.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A szlovénok ellen a budapesti EIHC-tornán 4-0-ra kikaptunk, és talán a fiatalításon átesett válogatottnak a vb-n is nagy falat lesz Szlovénia. Szomszédaink keretében nem lesz ott első számú kapusuk, Robert Kristan, és a mezőnyjátékosok listáján is találunk kimaradó nagy neveket, de szerintünk ezen a találkozón elszenvedjük első vereségünket.

A Sport24 tippje: simán kikapunk.

Negyedik meccsünket a rivális Ausztria ellen vívjuk. A sógorok az EBEL-ből összerakott csapattal utaztak Koreába – a végső keretszűkítés előtt -, hiszen két hokis, a kapus Bernhard Starkbaum, valamint a csatár Thomas Hundertpfund került csak be légiósként a keretbe, vagyis NHL-es sztárjaik kimaradtak, Budapesten pedig szoros találkozón csak szétlövésekkel kaptunk ki tőlük.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Ebből kiindulva talán lehet keresnivalónk az osztrákok ellen, és ha az első három meccsből csak a szlovénok ellen kapitulálunk, behúzhatjuk a győzelmet, de hangsúlyozzuk, ehhez komoly bravúr kell.

A Sport24 tippje: hosszabbításban verjük őket.

A zárónapon sem dőlhetünk hátra, hiszen egy nagyon kellemetlen ellenfél, Japán vár majd ránk. Tavaly egy tét nélküli meccsen – mivel az olaszoktól kikaptunk – nagyon nyomtunk ellenük, de csak egy gólt ütöttünk, persze ez is elég volt a sikerhez.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Az viszont tény, ha egyik tippünk sem jön be, és vereséget vereségre halmozunk, vagyis a kiesést kell elkerülni, Japánt könnyen a földbe döngölhetjük, de ugyanez a helyzet akkor is, ha már csak egy győzelem hiányzik a feljutáshoz.

Vagy így, vagy úgy, de itt már nem szabad hibázni, hiszen ha mégis bejönnek a tippjeink, egy hét múlva ismét a feljutásról írhatunk.

A Sport24 tippje: kötelező győzelem, több góllal.

Videó – hasonló örömet szeretnénk látni a torna végén:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik