Mount Everest (mount everest, )
Sport

Napokig nem lesz csúcstámadás a Mount Everesten

Négy hegyi vezetőt még mindig keresnek a nepáli oldalán.

Folytatódott szombaton a Mount Everest nepáli oldalán előző nap lezúdult lavina által elsodort hegyi vezetők keresése, a hegymászók pedig megegyeztek abban, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul a legkevesebb 12 emberéletet követelő tragédia miatt. Serpák mellett helikopterek is keresik azt a négy hegyi vezetőt, akiket nem találtak meg pénteken, bár a turizmusért felelős nepáli minisztérium egy tisztségviselője szerint nincs remény arra, hogy még életben lennének.

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, azon a területen, amelyet pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) hívnak, a Kumbu gleccserhez vezető részen. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez a rész az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek. A lavina által elsodort serpák felszerelést szállítottak az alaptáborból az 1-es táborba.


Hegyimentők segítenek egy bajbajutottnak
Fotó: Europress Fotóügynökség

Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le, ezek akár évtizedekig ott maradhatnak, de akár egy nap alatt el is tűnhetnek – fogalmazott egy amerikai hegymászó a Reuters hírügynökségnek. Adrian Ballinger hozzáfűzte, hogy a pattogatottkukorica-földön mindenki igyekszik a lehető leghamarabb átjutni. A legnagyobb veszélyben az úgynevezett gleccserdoktorok vannak, akik karban tartják az útvonalnak ezt a szakaszát a hegymászóknak.

Expedícióvezetők elmondták: néhány hegyi vezetőt felháborított, hogy a katmandui kormány 400 dolláros temetési segély azonnali kiutalását rendelte el az áldozatok családjának. A biztosítók rendszerint ötezer dollárt fizetnek.

A Mount Everestre érkező turisták növekvő számban adnak hangot aggodalmaiknak a biztonság hiánya és a környezetszennyezés miatt. A nepáli hatóságok idén 334 külföldi hegymászónak adtak engedélyt a csúcs meghódítására. Tavaly 328-an vághattak neki a küldetésnek expedíciójukkal.

A Mount Everesten mintegy 250 ember halt meg azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta a hegyóriást.

Jelenleg az alaptáborban tartózkodik Klein Dávid, aki szintén a csúcs meghódítására törekszik.