Sport

Ki állítja meg a Miami Heatet?

LeBron James (lebron james, )
LeBron James (lebron james, )

Kezdődik a rájátszás az NBA-ben. A címvédőnek gyakorlatilag kötelező a döntőig menetelnie.

Szombaton megkezdődik a rájátszás az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA): a Keleti főcsoport küzdelmeiben egyértelműen a kétszeres címvédő Miami Heat, illetve az első helyen kiemelt Indiana Pacers az esélyes, nyugaton azonban óriási harcra lehet számítani.

A Miami Heat az első körben a Charlotte Bobcats együttesével találkozik, a floridai együttes az alapszakaszban mind a négy találkozóját megnyerte mostani riválisával szemben, így nagy meglepetés lenne, ha LeBron James együttesének komolyabb erőfeszítést kellene tennie a továbbjutás érdekében.

A keleti első Indiana Pacers az Atlanta Hawksszal csap össze, nagy kérdés, hogy előbbi gárda egyik legjobbja, a szezon első felében kiválóan teljesítő Roy Hibbert visszanyeri-e formáját. Számára nem túl jó előjel, hogy az Atlanta elleni négy alapszakasz mérkőzésen mindössze 5 pontot és 3,8 lepattanót “átlagolt”. A Hawks ugyanakkor egyik legjobbja, a sérült Al Horford nélkül vág majd neki a párharcnak.

Érdekesnek ígérkezik a Toronto Raptors és a Brooklyn Nets csatája is, a kanadai gárda klubrekordot jelentő 48 győzelemmel zárta az alapszakaszt, míg a Brooklyn a korábbi kiváló játékossal, Jason Kiddel a kispadon botrányos kezdés (10 győzelem/21 vereség) után talált magára, és harcolta ki biztosan a playoff-szereplést.

A negyedik keleti párban a Chicago Bulls és a Washington Wizards küzd egymással, ebben a párharcban főleg a védekezés dominálhat.


Kevin Durantra és az OKC-re már az első körben komoly ellenfél vár
Fotó: Europress Fotóügynökség

Nyugaton már sokkal kiélezettebb a helyzet: az alapszakasz-győztes San Antonio Spurs texasi “szomszédjával”, a 2011-ben bajnok Dallas Mavericks csapatával került össze. Sokat számíthat, hogy amíg a Dallasnak az utolsó pillanatig küzdenie kellett a playoff-szereplésért, addig a Spurs kényelmesen készülhetett a kieséses szakaszra, Gregg Popovich edző rendszeresen pihentetni tudta legjobb játékosait az elmúlt néhány hétben.

A Memphis Grizzlies elsősorban Marc Gasol jó játékában bízhat az Oklahoma City Thunder ellen, azt követően ugyanis, hogy a spanyol légiós sérüléséből visszatérve csatlakozott a kerethez, 46 mérkőzéséből 33-at megnyert a gárda. Igaz, még így is hatalmas meglepetés lenne, ha a legértékesebb játékosnak (MVP) járó különdíj első számú esélyesével, Kevin Duranttal felálló Thunder “kipottyanna” az első körben.

A Los Angeles Clippers-Golden State Warriors párharc két irányítóklasszis, Chris Paul és Stephen Curry különcsatájáról is szól majd. Érdesség, hogy előbbi még soha nem tudta aktuális csapatát a második körbe vezetni.

A Houston Rockets egyértelműen esélyesebb a Portland Trail Blazers ellen. Amennyiben két klasszisa, a liga egyik legjobb centere, Dwight Howard, valamint legeredményesebb játékosa, James Harden is hozza magát, akkor a portlandieknek várhatóan csak megszorongatnia sikerülhet riválisukat.

NBA-rájátszás, az első kör párosításai

Keleti főcsoport:
Indiana Pacers (1.)-Atlanta Hawks (8.)
Miami Heat (2.)-Charlotte Bobcats (7.)
Toronto Raptors (3.)-Brooklyn Nets (6.)
Chicago Bulls (4.)-Washington Wizards (5.)

Nyugati főcsoport:
San Antonio Spurs (1.)-Dallas Mavericks (8.)
Oklahoma City Thunder (2.)-Memphis Grizzlies (7.)
Los Angeles Clippers (3.)-Golden State Warriors (6.)
Houston Rockets (4.)-Portland Trail Blazers (5.)

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Videó – Kedvcsináló gyanánt a szezon eddigi tíz legszebb zsákolása:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik