Sport

Ennyi áldozatot még sosem követelt lavinaomlás az Everesten

Mount Everest (mount everest, )
Mount Everest (mount everest, )

Legalább tizenegy nepáli hegyi vezető meghalt pénteken a Mount Everest történetének legtöbb halálos áldozatát követelő lavinaomlásában - közölték nepáli tisztségviselők.

“Tizenegy holttestet láttam lehozni az alaptáborba, és még hármat várunk” – mondta Lakpa Serpa a himalájai mentőszövetségtől telefonon az AFP hírügynökségnek. Az említett három embert jelenleg eltűntként tartják nyilván.

A hógörgeteg helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán, azon a területen, amelyet pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) becéznek, a Kumbu gleccserhez vezető részen.

Fotó: Europress fotóügynökség

“A világ legmagasabb csúcsánál ez volt eddig a legtöbb halálos áldozatot követelő baleset” – mondta Elizabeth Hawley, a nepáli hegymászás szakértője. “Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg csúcshódítás közben” – tette hozzá. A tragédiát Jon Krakauer újságíró, alpinista örökítette meg Into thin air című, bestsellerré vált könyvében.

A mostani baleset rávilágít azokra a veszélyekre, amelyek a külföldi alpinistákat a csúcs elérésében segítő serpákra (nepáli teherhordókra, hegyi vezetőkre) leselkednek. Több mint háromszáz ember meghalt a Mount Everesten azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta azt.

Fotó: MTI

A hógörgeteg nem érintette a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában van a Klein Dávid vezette magyar SPAR Everest Expedíció is. Szerencsére tehát a magyar hegymászó és csapata jól van, nem szorulnak segítségre. A tibeti alaptáborból mentőcsapatokat sem indítanak a baleset helyszínére, a nagy távolság miatt ennek nem is lenne értelme.

Klein Dávid április 15-én érte el az alaptábort, tegnap viszont problémák adódtak, hiszen azóta Török Edina állapota egyre rosszabbodott, akit 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik