Sport

Két magyar birkózó Európa élén

Lőrincz Tamás a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájában,Bácsi Péter a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportjábana nyert aranyérmet a birkózó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján a finnországi a Vantaában.

A tavaly 66 kilóban győztes Lőrincz a fináléban az azeri Raszul Csunajevvel csapott össze, akiről Struhács György szövetségi kapitány előzetesen elismerően beszélt, jelezve, hogy gyorsan és kiválóan dob. Így Lőrincz számára az volna a legfontosabb, hogy az első egy-két percet megússza az azeri sikeres akciója nélkül.

A mérkőzés a magyar elképzelések szerint alakult, Lőrincz kiválóan, zártan védekezett, s próbálta mozgatni riválisát, aki nem fért hozzá. A mérkőzésvezető az első másfél percben mindkét birkózót nagyobb aktivitásra kérte, majd 1:50 percnél a magyart intette, akinek térdelő helyzetbe kellett mennie. A kínálkozó lehetőséggel Csunajev nem tudott mit kezdeni, mert ellenfele kiválóan mozgott szorult helyzetében, így húsz másodperc hasztalan próbálkozás után felállította a feleket a bíró.

A szünetig tovább folyt az álló harc, majd a pihenő után fél perccel az azerin volt a sor, hogy letérdeljen.
Lőrincznek tulajdonképpen muszáj volt kihasználnia az esélyt, s ő ismét bizonyította, hogy kiválóan emel: Csunajev fejéhez guggolt, onnan fogta össze riválisát, majd kiemelte és átforgatta Csunajevet, aki olyan szerencsétlen helyzetbe került, hogy nem menekülhetett. Lőrincz 4:02 percnél tusolta, s ezzel – 2006 és 2013 után – pályafutása harmadik kontinensbajnoki címét szerezte meg.


Fotó: MTI

Az olimpiai ezüstérmes magyar birkózó emellett 2010-ben harmadik, 2011-ben pedig második volt Európa-bajnokságon.

“Az az igazság, hogy ez a fiú nagyon jó állásból, nagyon gyorsan és ügyesen dob – kezdte értékelését Lőrincz, hozzátéve, hogy a 2012-es kínai olimpiai kvalifikációs versenyen is birkózott vele, s ott az első menetben óriásit dobott rajta az azeri birkózó. – Ezért is muszáj volt az elején vigyáznom, s nem tudtam azt birkózni, amit szoktam. Amikor lement, egy kicsit hamarabb indítottam talán, mint kellett volna, de nem akartam neki időt hagyni, hogy elmozogjon, aztán amikor emeltem, pont úgy helyezkedett, hogy teljesen beszorult a karom közé, lent pedig már nem volt esélye elkerülni a tust. Nagyon boldog vagyok, csak Viktort sajnálom” – utalt arra, hogy testvére a 85 kilogrammosok versenyében a nyolcaddöntőben kikapott.

Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás pályafutása negyedik Eb-érmét szerezte meg, 2006-ban és tavaly is első, míg 2011-ben második helyen végzett a 66 kilogrammosok mezőnyében.

A 27 éves versenyző a magyar csapat harmadik dobogós helyét harcolta ki Vantaában, korábban a szabadfogású Ligeti Dániel (125 kg) és Veréb István (86 kg) bronzérmet nyert.

Szabó László nem volt ilyen szerencsés, hiszen az ötödik helyen végzett a kötöttfogásúak 75 kilogrammos kategóriájában.

A 22 éves, Eb-újonc versenyző – aki három győzelem után az elődöntőben szenvedett először vereséget – a harmadik helyért Elvin Murszalijev ellen lépett szőnyegre. Az azeri birkózó lényegesen határozottabb volt nála, szorgosan gyűjtögette pontjait, fél perccel a mérkőzés vége előtt már 8-0-ra vezetett, azaz összejött a technikai tus.

Fotó: MTI

Bácsi Péter a török Selcuk Cebivel csapott össze a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának döntőjében, ahol 1-0-ra nyert, és amíg délelőtt akciót akcióra halmozott, addig ezúttal hihetetlen akarattal és küzdeni tudással múlta felül riválisát.

“A délelőtt álomszerűen alakult, a jó sorsolásnak köszönhetően fokozatosan jöttek a nehezebb ellenfelek – nyilatkozott Bácsi, miután fogadta Hegedűs Csaba szövetségi elnök és az egész csapat gratulációját. – Cebi irambirkózása nem igazán az én stílusom, de most ehhez kellett alkalmazkodni. A végén tisztában voltam vele, hogy nem fogok tudni akciót csinálni, így mentem, amíg csak bírtam.” Hozzátette, hogy Finnországban szeret versenyezni, 2008-ban ugyanis Tamperében nyert.

“Azért most már jó lenne valahol máshol is győzni, mondjuk a szeptemberi világbajnokságon” – mondta.
Bácsi Péter pályafutásának negyedik Eb-érmét szerezte meg: 2008-as sikere után 2010-ben harmadik, míg egy évvel később második lett 74 kilogrammban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik