Sport

Veréb István bronzérmes a birkózó-Eb-n!

veréb istván (veréb istván)
veréb istván (veréb istván)

A szabadfogásúak 86 kilogrammos kategóriájában szereplő Veréb István bronzérmet nyert a Vantaában zajló birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A tavalyi, budapesti világbajnokságon harmadik helyezett szombathelyi sportoló a grúz Dato Marszagisvilivel vívta a bronzmeccset, és drámai körülmények között, nagy hátrányból, az utolsó másodpercben fordítva szerezte meg a harmadik helyet.

Gulyás István kapitány előzetesen bizakodó volt a 86 kilós bronzmeccsel kapcsolatban, ám a találkozó alatt sokáig legfőképp csak bosszankodott a sarokban. Az összecsapás elején Veréb Istvánnak ugyanis láthatóan komoly gondot okozott, hogy miként fogja meg a nála majd egy fejjel nagyobb grúz versenyzőt. Távolról próbálkozott, ám nem járt sikerrel, s alig telt el két perc, amikor már kétszer is megintették.


Veréb istván (pirosban)
Fotó: MTI-archív

A szünet után 0-2-ről kezdett Veréb, de továbbra sem tudott hatékonyan birkózni. Ekkor ugyan már nem látszott passzívnak, de fogásait bontotta Marszagisvili, aki 4:30-nál a magyar mögé került (0-5). A tetemes különbséggel és az idő múlásával eldőlni látszott a csata, a szombathelyiek birkózója azonban nem adta fel, a grúz pedig látványosan fáradt. Már csak fél perc volt hátra, amikor a magyar egy lábra támadás után ellenfele mögé tudott kerülni (2-5), majd már csupán tíz másodperc, amikor riválisa meneküléséért újabb egy pontot kapott (3-5). Az óra 5:50-nél indult újra, Veréb pedig egy-két másodperc alatt elkapta ellenfele lábát, s ledöntötte. Ezzel egyenlített, ám az 5-5 még mindig kevés lett volna a sikerhez, a grúz viszont már nem tudott ellenállni és az óra éppen 5:59-ből 6:00 percbe fordult, amikor tusba került, Veréb pedig ezzel bronzérmet nyert.

“Nem így terveztük az biztos. Nem nagyon tudtam vele sokáig mit kezdeni, de úgy négy és fél percnél kezdtem érezni, hogy nagyon fárad – mondta boldogan az MTI-nek Veréb István. – A végén láttam, hogy tíz másodpercem van, s újra megpróbáltam azt a támadást, ami kevéssel korábban bejött, aztán szerencsére a tus is összejött.”

A magyar birkózó szerint nem lehet összehasonlítgatni a vb és Eb-bronzot.

“Az én súlyomban nagyon erős az európai mezőny, nehéz érmet szerezni, pláne ilyen ágon, mint amilyen az enyém volt ma” – mondta.

Veréb Ligeti Dániel (125 kg) csütörtöki harmadik helye után a magyar csapat második érmét szerezte meg a kontinensviadalon.

Pénteken korábban Németh Zsanett ötödik lett a nők 75 kilós kategóriájában, míg Gulyás Zsombor a szabadfogásúak 70 kilós súlycsoportjában végzett szintén az ötödik helyen.

Eredmények – birkózó-Eb, péntek

A szabadfogásúaknál azeri és orosz, míg a nőknél lett és bolgár győztest avattak.

férfi szabadfogás, 70 kg:
1. Ruszlan Dibirgadzijev (Azerbajdzsán)
2. Grigor Grigorjan (Örményország)
3. Miroszlav Kirov (Bulgária) és
Yakup Gor (Törökország)
5. GULYÁS ZSOMBOR

a döntőben: Dibirgadzijev-Grigorjan technikai tus győzelem

férfi szabadfogás, 86 kg:
1. Abdulrasid Szaduljev (Oroszország)
2. Murad Gajdarov (Fehéroroszország)
3. Musza Murtazalijev (Örményország) és
VERÉB ISTVÁN

a döntőben: Szaduljev-Gajdarov 5-2

női, 63 kg:
1. Anastasija Grigoreva (Lettország)
2. Marija Mamasuk (Fehéroroszország
3. Julia Osztapcsuk (Ukrajna) és
Dzsanan Manolova (Bulgária)

a döntőben: Grigoreva-Mamasuk 10-2

nők, 75 kg:
1. Sztanka Zlatyeva (Bulgária)
2. Vaszilisza Marzaljuk (Fehéroroszország)
3. Katerina Burmisztrova (Ukrajna) és
Jekatyerina Bukina (Oroszország)
5. NÉMETH ZSANETT

a döntőben: Zlatyeva-Marzaljuk 4-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik