Sport

Történet a méhnyakrákos anyukáról és a futásról

Az év legnagyobb szabadidős sportversenyén: az idei Telekom Vivicittá városvédő futáson résztvevők száma várhatóan ismét csúcsot dönt.

Egyre többen ismerik fel a futásban a világ legegyszerűbb mozgásformáját, amely rendszeressé téve könnyedén egyéni életvitellé válik, szervezetten pedig óriási közösségi élmény. Mi több, a futás gyógyít.

Tóth Icó, kétgyermekes édesanya 30 éves volt, mikor kiderült, méhnyakrákja van. Betegségéből felépülve elhatározta, hogy segíteni akar sorstársainak, erőt ad nekik ahhoz, hogy ne adják fel, ezért megírta a „Minden Anyuka meggyógyul” című könyvet, majd létrehozta a Mályvavirág Alapítványt.

Icó kitartása és optimizmusa példamutató, most elhatározta, hogy április 13-án, vasárnap rajthoz áll az idei Telekom Vivicitta 7 km-es versenyén.

„A második kislányom születése után derült ki rögtön, hogy méhnyakrákos vagyok. Megműtöttek, kaptam sugár- és kemoterápiát. Nagyon nehéz időszak volt az életemben! A legfontosabb dolgok, amik akkor erőt adtak, az élni akarás, a támogató család és barátok, hogy nem kell egyedül megbirkóznom ezzel a betegséggel, a sok szeretet, béke és hála. Akkor csatlakozni akartam a méhnyakrákmozgalomhoz, de sajnos megdöbbenve észleltem, nincs mihez kapcsolódni. Mindent a sors írt. A betegségből megszületett egy könyv- méhnyakrákosoknak, a könyvből született egy alapítvány. Egyik életre keltette a másikat, tervezés nélkül, az élet által megírtan” – mesélt a kezdetekről Icó.

Tóth Icó és a mályvavirág
Forrás: sport24

A Fenntarthatósági Média Klub az alapítványhoz hasonlóan az életet veszélyeztető betegséggel küzdők biztatását tűzte ki célul, amely felelősségvállalásban kiemelt szerepet vállaló médiumok és munkatársaik közössége. Tagjai – az Origo, Cemp csoport (Index.hu), RTL Klub, TV2, Sanoma, Axel Springer, Metropol és ClassFM  –  több tucat újságírót és szerkesztőségi munkatársat neveztek be a futóversenyre. Egy-egy súlyos betegségben érintett barátot, kollegát, rokont képviselnek az összefogásukkal és a teljesítményükkel, így üzenve és erőt nyújtva számukra: „Nem vagy egyedül!”

„A rendszeres fizikai aktivitás drasztikusan csökkenti nemcsak a rosszindulatú daganatos betegségek, de számos más betegség előfordulását. A betegségekből való felgyógyulásban pedig különösen nagy szerepe van a szabad levegőn végzett rendszeres mozgásnak. Futás vagy kocogás közben az agyalapi mirigy béta-endorfin hormont termel, amely természetes fájdalomcsillapító anyagként hasonló hatást vált ki, mint a morfium és lelki megnyugváshoz közeli boldogságállapotot hozhat létre. Ez a mentális erő a teljes gyógyulás egyik segítő tényezője lehet. – mondta prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga orvos elnöke.

Áprilisban a 13-688-as számon a Telekom adományvonalát* hívók a daganatos betegségek megelőzését és gyógyítását segítő Magyar Rákellenes Liga munkáját támogatják.

A hello holnap!

Az adományvonal a 13-688-as számon érhető el. A hívószám a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is hívható. A hívás és az SMS-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfamentes és teljes egészében átadásra kerül a kedvezményezett szervezet részére (Domino feltöltő-kártyával kezdeményezett hívások kivételével, ahol a 27%-os áfa levonásra kerül). A szolgáltatás április 1.- április 30. között a Magyar Rákellenes Liga javára működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik