Sport

Meghalt Diana Paris

A csoportos szabadeső ejtőernyőzés új világrekordjának felállítására tett kísérlet közben a földnek csapódott és szörnyethalt egy 46 éves német nő csütörtökön az arizonai sivatagban.

Az első vizsgálatok szerint a berlini Diana Paris főernyője túl későn nyílt ki a biztonságos földet éréshez, ugyanakkor túl korán ahhoz, hogy működésbe hozza a tartalékernyőt. A tartalékernyő akkor nyílik ki, ha azt érzékeli, hogy az ugró túl nagy sebességgel közeledik a földhöz.

A világ 28 országából 222 ejtőernyős érkezett az Skydive Arizona nevű felkapott ugróhelyre, hogy felállítsa a szabadeső ejtőernyőzés (skydiving) új csoportos rekordját. A csütörtöki rekordkísérlet közben a skydiverek 5500 méteres magasságban ugrottak ki repülőgépekből, hogy a 160 kilométeres sebességű zuhanás első 70 másodpercében, az ernyők kinyitása előtt hópehelyalakzatot vegyenek fel, majd újra szétszéledjenek.

A tragédia az első rekordkísérlet közben történt. A szervezők úgy döntöttek, hogy az áldozat emléke előtti tisztelgésképpen halott társuk helyét nem töltik be, inkább a helyét üresen hagyva, “foghíjasan”, 221 fővel kísérlik meg felállítani pénteken a tervezett rekordot. Diana Paris gyakorlott ejtőernyős volt, már 1500 ugrást tudott maga mögött.

Ugyanezen az ugróhelyen decemberben két, ugyancsak rekorddöntésre készülő ember, egy brit és egy német szabadeső ejtőernyős vesztette életét, mivel a földtől 60-90 méterre egymásnak ütköztek és szerencsétlenül értek talajt.

A szakértők szerint igaz ugyan, hogy a szabadeső ejtőernyőzés alapvetően veszélyes sport, ugyanakkor az ugrásokhoz képest “alacsony” a halálos balesetek száma. Az amerikai ejtőernyős-szövetség adatai szerint a tavalyi 3,2 millió ugrásra 24 haláleset jutott. A tragédiák majdnem mindig az ejtőernyős hibájából következnek be – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik