Sport

Ligeti bronzérmes a birkózó-Eb-n

Ligeti Dániel szerezte a magyar csapat első érmét a finnországi Vantaában zajló birkózó Európa-bajnokságon, ugyanis a csütörtöki versenynapon a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit.

A szombathelyi versenyző saját bevallása szerint nem birkózott jól délelőtt, ám bízott abban, hogy este javítani tud. A harmadik hely megszerzéséhez a szemre is óriási, nála másfélszer nagyobbnak tűnő, olimpiai ezüstérmes Modzmanasvilit kellett legyőznie, és a néhány órával korábban még sokszor meggondolatlan magyar sportoló nagyon okos, összeszedett birkózással múlta felül riválisát.

“Nem biztos, hogy olyan rossz ez nekünk, egy akciót csinál minden meccsén, arra kell figyelni” – mondta még a délelőtti program végén Gulyás István szakágvezető a grúz elleni meccs esélyeiről.

A összecsapást egyik versenyző sem kezdte nagy iramban, mindketten kivártak, a másikra figyeltek és fogást kerestek. Ebben valamivel Ligeti tűnt aktívabbnak, és egy perc után a vezetőbíró a grúzt figyelmeztette passzivitásért. A mérkőzés képe nem nagyon változott a folytatásban sem, a szombathelyiek versenyzője nem tudott mit kezdeni riválisával, ezért őt is figyelmeztették, két perc után azonban Modzmanasvilit intették, és mivel fél perc alatt nem tudott akciót csinálni, így Ligeti mehetett 1-0-ás előnnyel pihenni.

Fotó: MTI

A szünet után benne volt a levegőben a magyar sportoló intése, és még egy percet sem várt ezzel a bíró. Ligeti “akciókényszerben” volt, ám az óriási izomkolosszuson ekkor sem talált fogást, így 4:17 percnél döntetlen lett az állás. Ligeti fél perccel később gyönyörű akciót indított el, derékra támadott, majd nagy lendülettel hátára döntötte riválisát, és az ezért kapott négy ponttal óriási előnyhöz jutott.

Fél perccel a vége előtt aztán nagyon nehéz szituációba került Ligeti, Modzmanasvili összefogta, másodpercekig úgy tűnt, hogy eldobhatja őt, ám Ligeti nagyszerűen védekezett, sikerült lerogynia, egyúttal kikerülnie a szőnyegről, amiért egy pont járt ugyan a grúznak és egy intést is kapott Ligeti, ám ezt követően már nem volt kérdéses a magyar birkózó sikere (5-2).

“Tudtuk jól, hogy mi lesz, egy akciót indított megint. Mondjuk akkor másodpercekig könyörögtem magamban, hogy Ligeti feküdjön le valahogy, és csak két pontot csináljon a grúz. Nagyon jól birkózott most, örülünk” – nyilatkozta a meccs után Gulyás István.

“Boldog vagyok. Kivételesen egy olyan világverseny volt ez, amelyen nem délelőtt brillírozok, estére meg kipukkadok, hanem fordítva. Sorozatban harmadszor győztem le Modzmanasvilit, de most volt a legfontosabb. A 2012-es Eb-ezüst és az olimpiai kvalifikáció óta ez az első nagyobb sikerem, már nagyon vártam rá” – mondta a 24 éves Ligeti, aki a 2011-es bronz és a 2012-es ezüst után pályafutása harmadik Eb-érmét szerezte.

Eredmények – birkózó Európa-bajnokság

férfi szabadfogás, 74 kg, Európa-bajnok:
Anyuar Gyedujev (Oroszország)
2. Dzsabrail Haszanov (Azerbajdzsán)
3. Söner Demirtas (Törökország) és Krystian Brzozowski (Lengyelország)

férfi szabadfogás, 125 kg, Európa-bajnok:
Taha Akgül (Törökország)
2. Alan Anatoljevics Kugajev (Oroszország)
3. Olekszandr Hocianivszki (Ukrajna) és LIGETI DÁNIEL

női, 55 kg, Európa-bajnok:
Sofia Magdalena Mattsson (Svédország)
2. Anna Teresa Zwirydowska (Lengyelország)
3. Irina Ologonova (Oroszország) és Mimi Hrisztova (Bulgária)

nők, 69 kg, Európa-bajnok:
Natalja Vorobjeva (Oroszország)
2. Ilana Kratysh (Izrael)
3. Laura Skujina (Lettország) és Alina Sztadnik (Ukrajna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik