Sport

8000 méteres csúcsra tör a magyar hegymászó

Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó április 17-én indul a Shisha Pangma 8027 méter magas főcsúcsára. Vállalkozása hazai viszonylatban egyedülálló: a főcsúcson még nem járt magyar mászó ésegy olyan úton megy majd, amelyen még magyarok nem is próbálkoztak.

Barabás László, az expedíció kommunikációs vezetője elmondta, hogy Szlankó Zoltán korábbi terveinek megfelelően ismét megpróbálkozik a Shisha Pangma főcsúcsára feljutni. Legutóbb 2011-ben a második táborig (6600 m) jutott, társával akkor az időjárás miatt kellett visszafordulniuk.

Jelenlegi társa az amerikai Cleo Weidlich amerikai hegymászó lesz, akivel a Shisha Pangma alaptáborában ismerkedett össze. Az eredeti tervek szerint ketten vágtak volna neki a nyolcezres csúcsnak, ám egy új szabályozás szerint a kínai hatóság nem engedélyezi a két fős expedíciókat. A csapat kibővült és a főcsúcsra indulók közé bekerült harmadikként egy argentin hegyivezető is.


Fotó: 4bakancs.com

A választott csúcs a Shisha Pangma 8027 méteres főcsúcsa, ahová sokkal nehezebb és veszélyesebb a feljutás, mint a mellékcsúcsra. Az első megmászás, 1964 óta a főcsúcson eddig kevesebb mint 300 mászó járt.

Az osztrák út a harmadik tábor fölött tér el a normál úttól, ott megtörik egy kissé az északi oldal meredeksége és át lehet harántolni közvetlenül a főcsúcs alá, ahonnan egy 45-50 fokos meredekségű fal vezet fel a csúcsra.

Ez az útvonal nem túl népszerű, az expedíciók általában a normál úton a mellékcsúcsra igyekeznek, így nagy valószínűség szerint ebben a szezonban csak ők hárman lesznek ezen az úton, maguknak kell az utat kitaposni, fix kötelezni és jelzőzászlókat elhelyezni.

Cleo Weidlich már háromszor próbálkozott ezzel az úttal, legutóbb 2013-ban, akkor 7800 méterről fordult vissza. Felszerelésének egy részét a hármas táborban hagyta (hószögek, jelzőzászlók, fix kötelek), így ezeket az expedíciónak nem kell felcipelnie.

Cleo Weidlich korábban egy kőhullás következtében megsérült. Térdébe rögzítések kerültek, így elképzelhető, hogy igénybe veszi majd egy teherhordó segítségét.


Fotó: 4bakancs.com

Szlankó Zoltán ez alkalommal is külső segítség nélkül szeretne mászni. Oxigénpalackot természetesen nem használ, úgy tartja, azzal elvenné a mászás sportszerűségét és innentől meghatározhatatlanná válna, mennyi segítséget vesz igénybe, vagyis ahogy mondja “akár helikopterrel is elérhetné a csúcsot.” Inkább saját maga szeretne feljutni, ameddig saját erejéből képes a biztonságot és saját teherbírását szem előtt tartva.

Szlankó Zoltán úgy tartja, mindig meg kell határozni a következő célt, mielőtt elindul egy expedícióra. Sok lehetősége van, de az, hogy hova és kivel indul legközelebb útnak az tapasztalat, megfelelő társak és anyagi források függvénye. Egy Cho Oyu síeléssel egybekötött mászás már régóta szerepel a tervei között.

Távolabbi terve a Mount Everest alternatív útvonalon való megmászása – ahogyan annak idején Erőss Zsolttal és Horváth Tibor hegymászóval tervezték, és amelynek a felkészülő expedíciója lett volna Shisha Pangma -, de úgy érzi, hogy sokat kell még egy ilyen expedícióra készülnie, sok tapasztalat kell és megfelelő társak – írja a 4bakancs.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik