Sport

Hatalmasat hajrázott az Alba

Az alapszakasz első és második helyezettje találkozott Pakson, ezúttal már a középszakaszban. Elég siralmasan indult a meccs és az utolsó félidőig elúszni látszott az Alba részéről, de aztán jött a hosszabbítás...

Három ex-fehérvárival a kezdő ötösben állt fel a Paks, és első kosarát épp egy Szabó-Jones alley-ooppal hozta össze, majd Medve is kiosztott egy gólpasszt a centernek… Barone válaszolgatott a hazai kosarakra, az első négy percben ez elég is volt, mert nem volt sok pont. Jones, mint a két csapat őszi meccsén, megint elkapta a fonalat az elején, de nagyobb gond volt a fehérvári támadások hatástalansága. Ráadásul több lepattanót figyelmetlenül engedett át az Alba az ellenfélnek. Eladott labdák bosszantották az edzőket, főleg Dzunicsot, “női” eredménnyel zárult az első negyed – írta meg a szekesfehervar.hu.

Jones keserítette Somogyit mindkét palánk alatt, elérte a 10 pontot, az Alba első támadásai pedig semmire nem vezettek a második negyed elején. Aztán Hobbs villámgyorsan beejtett két duplát, egyiket jól sikerült letámadás után. Zónáztunk, de triplával és betörésből kiharcolt büntetőkkel megtalálta ennek ellenszerét a Paks. Moore kozmetikázta az elég gyenge mezőnyszázalékot, de a belelendülő hazaiaknál több volt a pontszerző, avagy ekkor hézagos volt az Alba-védekezés. Időkérés után Supola második triplája szűkített a különbségen, de a palánk alatt továbbra is fölényben volt a Paks. Szerencsére Supi keze sült kintről, főleg ezzel sikerült két pontra felzárkózni a pontszegény félidő végén.

A harmadik negyed eladott fehérvári labdával és paksi ziccerrel indult, majd Somogyi első kosara javított az összképen. Szóval pontokban gazdagon kezdődött a második félidő, ha nem is növelte, de őrizte előnyét az ASE. Aztán már növelte is, mert eladott labdából Baki triplát dobott, McGruder 2+1-et csinált – nagy árat kellett fizetni a hibákért. Egy egyperces periódus alatt kialakult a Paks tízpontos előnye, ami ezen a meccsen rengetegnek tűnt. Ekkor a büntetők sem mentek be, és bár paksi kézen is dadogott a labda, az Alba elrontott támadásaiból rohanni tudott és komoly előnyt épített a házigazda – volt, hogy 15-tel járt előrébb. Supola negyedik hármasa sem sokat javított a helyzeten, de ha a negyedben kimaradt büntetőink bemennek, akár szoros is lehetett volna…

Minkét oldalon kimaradtak a helyzetek a negyedik negyed elején, két perc után Juhos törte meg a gólcsendet. De Baki sokadik kísérletre bedobott egy triplát, így nem lett felzárkózás. Pedig a Paks is rengeteg labdát adott el, mondhatjuk persze úgy is, a védekezés dominált mindkét oldalon. Öt perc alatt mindössze hat pont esett, ami elvileg a vezető csapatnak kedvezett, de nem voltak túl elégedettek a hazai szurkolók a kedvencek “termésével”. Supola remekelt, ám gólpassza után hiába hozta fel Moore 3 pontra a mieinket, McGruder ebben a kulcspillanatban faulttal együtt szerzett kosarat. Barone ellenben büntetőt rontott. Az utolsó percre ötpontos Paks-előnnyel fordultunk, és ekkor áttörés történt: Moore büntetőket, Hobbs triplát vágott be – fél perccel a vége előtt egyenlő volt! Paksi támadás, eladott, visszaszerzett, megint eladott labda, és 8 másodperce maradt a mieinknek, hogy megnyerjék a meccset. Nem sikerült, jöhetett a hosszabbítás.

Ami Moore duplájával indult, majd Somogyi kosarát videózás után nem adták meg. Elképesztő kosárínség jellemezte a hazaiakat, de képtelen volt ezt kihasználni az Alba, megint büntetők maradtak ki… Aztán a mezőny legjobbja, Supi végre bedobott egy indítást, Szabó csak egy büntetőt, Barone pedig a vonalról – végre! – eldöntötte a meccset! Hihetetlen mélyről, mínusz tizenötről fordított az alapszakasz-győztes otthonában a Frade-csapat, ezért a küzdőképességért minden dicséretet megérdemel – főleg a negyedik negyedben és a hosszabbításban összesen kapott 11 (!) pont mutatja, hogy védekezése volt a győzelem kulcsa. A középszakaszban szerzett első győzelemé!

Atomerőmű SE – Alba Fehérvár (13-11, 18-18, 24-17, 8-17, 3-8)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik