Sport

Mongol az új szumókirály

A mongol Kakurju lett a japánok ősi sportjának, a kétezer éves szumónak a 71. jokozunája, vagyis nagybajnoka a japán szumószövetség vezérkarának egyhangú döntése nyomán.

A titulust azután kapta meg, hogy az elmúlt hét végén – májusi sikeréhez hasonlatosan – újabb kiemelt tornán győzedelmeskedett úgy, hogy 15 meccséből csupán egyet veszített el.

A 28 esztendős Kakurju – eredeti nevén Mangaljalav Anand – a hatodik olyan nem a szigetországban született versenyző, aki kiérdemelte e legmagasabb címet. Rajta kívül még két aktív jokozuna van a szumósok jelenlegi elitmezőnyében, Hakuho és Harumafudzsi személyében. Ők szintén mongolok, s Kakurju a múlt heti oszakai csúcstornán mindkettőt legyőzte (a videón épp Hakuhot veri).

Érdekesség, hogy ennek a tradicionális nemzeti sportnak Vakanohana 1998-as kinevezése és 2003-as visszavonulása óta nincsen japán nagybajnoka, a legnagyobb elismerést hosszú évek óta kizárólag külföldről érkezett versenyzők tudják kiharcolni. Kakurju előtt a hawaii illetőségű Akebono (1993), a szamoai születésű Muszasimaru (1999), a mongol Aszasorju (2003), továbbá a már említett Hakuho (2007) és Harumafudzsi (2012) lett nem japán létére a legmagasabb rangú szumós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik