Sport

Öt éve halt meg ifj. Ocskay Gábor

ifj(960x640).jpg (ifj. ocskay gábor)
ifj(960x640).jpg (ifj. ocskay gábor)

2009. március 25-én, 33 évesen hunyt el a magyar jégkorongsport egyik kiemelkedő alakja, ifj. Ocskay Gábor.

1975. szeptember 11-én született Budapesten, majd nyolcévesen már a székesfehérvári jégkorongcsapat utánpótlásában pallérozódott, 1983-tól kezdve játszott az Alba Volánban. 1992-ben a junior Európa-bajnokságon öltötte magára először a magyar válogatott dresszét, egy szezonnal később pedig már a felnőttek között játszott a világbajnokságon. Onnantól kezdve egyetlen vb-t sem hagyott ki, összesen 187-szer ölthette magára a magyar nemzeti csapat mezét.

Kilenc magyar bajnoki címet szerzett a Volánnal, háromszor az Év jégkorongozójának választották (1994, 1995, 2006), ötször pedig a legtechnikásabb jégkorongozónak járó elismerést is átvehette (1994, 1997, 2002, 2004, 2008). Háromszor a legjobb csatár lett (1994, 2006, 2007).

Ifj. Ocskay Gábor minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozója volt. Posztjából – center – adódóan főleg a társaknak teremtett gólhelyzeteket, így főleg az asszisztok kiosztásában jeleskedett, ám mindemellett a kapura is veszélyes volt, így a gólokat is termelte becsülettel. Már-már védjegyévé vált a hokis berkekben csak „fakanál” cselként elhíresült mozdulata, amikor az ütője fejével körözött egyet a korong felett, az őrületbe kergetve ezzel a kapusokat. Emellett számtalan gólpasszt adott úgy, hogy a megnyert buliknál az elhozott korongot egyből lövésre tette vissza.


Ifj. Ocskay Gábor 33 évesen hagyott itt bennünket
Fotó: MTI

Kiscsicsó – így becézték – gyerekkorától kezdve játszott együtt Palkovics Krisztiánnal és rendkívül eredményes párost alkottak, rájuk is ragasztották az „ikertesók” becenevet. Mindketten tevékeny részesei voltak annak, hogy 2008-ban a magyar jégkorong-válogatott megnyerte a divízió I-es világbajnokság B csoportját, aminek köszönhetően a magyar válogatott 70 év elteltével jutott fel ismét az A csoportba. A szurkolók között azóta is csak a szapporói csodaként emlegetik azt az aranyérmet.

Ocskay Gábor már nem élte meg, hogy Svájcban, a legjobbak között képviselhesse a magyar színeket.

2004-ben szívizom-betegséget diagnosztizáltak nála és ugyan több orvos is azt tanácsolta neki, hogy hagyja abba a profi sportot, négy hónap kényszerpihenő után visszatért a jégre. 2009. március 25-én hajnalban, kevesebb mint egy hónappal az A csoportos világbajnokság kezdete előtt heveny szívelégtelenségben halt meg.

A magyar jégkorong-válogatott és az Alba Volán visszavonultatta 19-es mezét, ezen kívül szeretett klubcsapata immáron Sapa Fehérvár AV19 néven szerepel évek óta. A székesfehérvári jégkorongcsarnok is ifjabb Ocskay Gábor nevét viseli, mint ahogyan a fehérváriak akadémiája is. Minden évben emléktornát rendeznek a tiszteletére, ezen a Sapa fekete mezben játszik, melyen Ocskay arcképe látható.

2010-ben a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) felterjesztette az nemzetközi szervezet Hírességek Csarnokának tagságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik