Sport

Verrasztó Dávid: Az igaz, hogy lehiggadtam

verrasztó dávid (verrasztó dávid, )
verrasztó dávid (verrasztó dávid, )

A hétvégén egyéni csúcsot úszott 100 mellen Amiens-ben Verrasztó Dávid, a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon 400 vegyesen aranyérmet nyerő úszó. A 26 éves versenyző, úgy tűnik, megújult. Egy biztos: még mindig nagyon szeret úszni.

Elég jól sikerült ez az amiens-i meghívásos versenyed. 400 vegyes arany, 200 vegyes és 200 hát ezüst, 200 pille negyedik hely. Jó formában érzed magad?

Egész jó volt a verseny, igen. Annyikat úsztam, amennyiket gondoltam és szerettem volna. Nem tartok olyan rossz szinten, de azért még szeretnék javítani a következő hónapokban, finomhangolni.

100 mellen egyéni csúcsot úsztál. Ez várható volt, vagy csak úgy jött?

Ez részletkérdés, ezek nem a fő számaim, ilyenkor igazából csak úszok, úszok, nagyjából, ahogy sikerül. Nem olyan fontos, hogy mennyi 100 mellen a legjobbam, de azért persze, ez egy jó hír volt nekem is.


Verrasztó Dávid
Fotó: MTI

Sosem gondoltál arra, hogy a vegyes mellett másra helyezed a hangsúlyt? 1500 gyorson sokáig te tartottad az országos csúcsot például.

Igazából nekem mind a négy úszásnem megy, és így talán a vegyesen van a legnagyobb esélyem arra, hogy jó eredményt érjek el. Fiatalkorban itt Magyarországon mindenki úszik vegyest, tradicionális szám. Én itt ragadtam, de nincs ennek különösebb oka, mondjuk úgy, ez a kedvencem.

Mikor elkértem egy kollégámtól a telefonszámod, azt mondta, ma már nem vagy annyira rejtőzködő, mint a legutóbbi időkig. Ez így van-e, és miért jött az „enyhülés”.

Voltak rossz tapasztalataim, amik lehet, hogy a viselkedésemből fakadtak, de lehet, hogy másból. Mostanában nincsenek kellemetlen élményeim, és talán emiatt vagyok nyitottabb.

Mennyire tartod különcnek magad?

Csak annyiban, hogy úszok, és vannak, akik szerint ez éppen elég unalmas ahhoz, hogy különcök űzzék. Nem tudunk társasági életet élni, de már megszoktam ezt. Szeretek úszni, és amíg bírom, szeretném is csinálni. Aztán majd gondolom, én is beállok a sorba.


Verrasztó Dávid
Fotó: MTI

Nem sajnáltad soha, hogy kevés a szabadidőd, és legtöbbször edzésre jársz?

Nem, mert vannak olyan jó élményeim, amelyek ezt feledtetik, amiért érdemes ezt csinálni. Gondolom, ezért nem is adtam fel soha.

Mi volt a legnagyobb élményed, ha már megemlítetted?

Az egész 2011-es év, amikor nagyon jó formában voltam, és jó időket úsztam. Akkor minden nap fel voltam dobva, már az is örömet okozott, hogy létezem. Utána jött egy kis gubanc, és nagyon szeretném, ha megint olyan lenne minden, mint előtte.

Mennyire viselt meg ez a gubanc? Nyilván itt arra az eltiltásra gondolsz, amit azért kaptál, mert Gyurta Gergellyel volt egy kis összetűzésed.

Igen, arra gondolok. Eléggé megviselt, ráment az olimpiám és még az azt követő pár hónapom is. Kiestem abból a ritmusból, pedig akkor nagyon ment minden a maga útján.

Viszont most januárban lejárt a kétéves eltiltásod.

Igen. Azt hittem, nem visel majd meg ennyire, de végül nem jöttem ki túl jól belőle. Át kellett gondolnom a dolgokat. Le kellett nyugodnom, és ehhez kellett egy kis idő. Most már maximálisan arra tudok koncentrálni, amire szeretnék.

Milyen a kapcsolatod Gergővel?

Minden nap egymás mellett edzünk. Előtte sem volt konfliktusunk, kicsit felfújták a dolgot annak idején. Én húztam a rövidebbet, de ez senkinek sem tett jót. Nem kellett volna megtörténnie persze annak, ami megtörtént, ez egyértelmű. Másokkal is megesik hasonló, de ők nem sportolók. Tudom és belátom, hogy nekünk sokkal jobban kell figyelni, nagyobb a felelősségünk. Akkor mindenki összeveszett mindenkivel, most kezdünk megint összerázódni, szerencsére.

Mennyire tartanak össze általában az úszók idehaza?

Javult ez a helyzet, de mindenki csinálja a maga dolgát. Szerintem ez nem rossz, nem hiszem, hogy itt Magyarországon működne az, ami mondjuk, Amerikában. Annyira nem rossz a helyzet, mint amennyire gondolják.

Mikor decemberben megnyerted a 400 vegyest Herningben, azt mondtad, iszonyatosan fáradt vagy, új dolgokat próbáltok ki otthon. Mit jelentenek az új dolgok? Egy földi halandó egy úszó esetében nehezen tudja ezt megfogni.

Igen, furcsa lehet, de nem is tudom ezt könnyen elmagyarázni. A világversenyek előtt mindig van idő próbálkozni, most is ez a helyzet, áprilisig, az Eb előtt. Szárazföldön és a vízben is rengeteg újdonságot ki lehet találni, finomítani. Persze, az alapokra kell támaszkodni, és ahogy Széles Sanyi bácsi mondta, arról lehúzni a rosszat, ha van rajta.

A decemberi arany jó visszaigazolás volt?

Kicsit csalódott voltam, mert jobb időt szerettem volna úszni, egész évben jól álltam. Nem mondom, hogy rossz volt az arany, de egy kicsit frusztrált voltam az idő miatt. De ez nálam általában így van, mindig keresem a jobbat. 2011-ben, amit megálmodtam, azt minden nap sikerült megvalósítanom.

Mindig fura, hogy az úszók nem érmekben, hanem másodpercekben gondolkodnak.

Igen, az a fontos.

Melyik sikered tartod a legnagyobbnak?

Szerintem a legnagyobb úszásom a 2011-es sanghaji vb-n az előfutamban volt, onnan második helyen jutottam tovább. Az volt az egyik legnagyobb élményem. Ha mindig úgy tudnék úszni, az nagyon jó lenne.

Videó – a 2013-as Eb-aranyérem:

Szeptembertől együtt dolgozol Klink Zoltán erőnléti edzővel, ő a női vízilabda-válogatottnál is tevékenykedik. Mi az a plusz, amit ő hozzáadott?

Sok minden. Még össze kell hangolódnia a stábnak, az edzőkkel, velem, szeretném, ha mi, mint egy csapat, egyszer nagyot tudnánk alkotni. Vannak módszerei, amik tetszenek, a lépcsőzés például nekem nagyon bejött.

Az Eb-n mire fekteted majd a hangsúlyt?

A két vegyesre, nem bonyolítom.

Az elmúlt időszakban sok pénz áramlott az úszásba, és ez a jövőben is biztosítottnak tűnik. Ezt érzitek?

Igen, bár alapvetően az utánpótlás fejlesztésében fektetik a pénzt. Ettől függetlenül javulnak a körülményeink. Most nálunk kicsit szétszakadtak a mindennapok, itt a Komjádiban, egy egyesületből lett négy. Furán jött ez ki, a hangulatot egy kicsit elrontotta.

Ha már hangulat: a „nagyszerű” gyakorikerdesek.hu egyik fejezetében szerepelsz, valaki azt kérdezte: „Verrasztó Dávid miért ilyen kis méregzsák?”, nos, miért, ha az vagy?

Eddig sem tartottam magam annak. Nagyjából ugyanannyiszor borultam el, mint bármelyik másik ember.

Miért vagy Aziz Davidu a Facebookon?

Vannak török barátaim, és ők neveztek el így, de ez csak egy poén.

Azt olvastam, Franciaország után megint Franciaország következik.

Igen, a francia országos bajnokságra készülök, ez lesz most a főversenyem áprilisban. Szeretnék jól úszni. Jó a hangulata ennek a versenynek, nagyon jól meg van szervezve, tavaly már voltam ott, és mindenképpen vissza akartam menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik