Sport

Kitüntették a győri kosaraslányokat

győri kosaraslányok (győr, nők a sportban, laklóth anna, )
győri kosaraslányok (győr, nők a sportban, laklóth anna, )

A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a Sportban Bizottsága elismeréseket adott át hétfő délelőtt. Köszöntötték a 100 éves Kisgyörgy Lajosnét és a tragikus buszbalesetet szenvedő győri kosárlabdacsapatot is.

„A játékosok ereje példaértékű, megmutatja az embereknek, hogy ilyen tragédia után is van miben hinni és erősnek maradni” – szólt a méltatás Jakabházyné Mező Mária részéről a HAT-Agro UNI Győr női kosárlabdázóinak a MOB rendezvényén.

A csapat tavaly szeptember 7-én súlyos közlekedési balesetet szenvedett, amelynek során elhunyt a csapat edzője, Fűzy Ákos, másodedzője, Tapodi Péter, míg több játékos súlyos sérülést szenvedett, a szerb Natasa Kovacevicnek amputálni kellett egyik lábát.

A lányok azóta elindultak a bajnokságban és az Euroligában is, hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve. Most a MOB Nők a Sportban Bizottsága éves teljesítménydíjjal tüntette ki őket.


Laklóth Anna, a Győr vezéregyénisége
Fotó: Kovács Anikó/MOB

Laklóth Annával, a csapat meghatározó tagjával beszélgettünk az esemény végén.

Gratulálni egy ilyen díjhoz nagyon ambivalens érzés, de megteszem én is.

Igen, nagyon szépen köszönjük a díjat, megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű sportolókkal egy lapon említenek bennünket, és itt lehettünk közöttük. Hatalmas élmény volt végighallgatni a sportriporterek által közvetített olimpia aranyak történetét (az eseményen díjaztak újságírókat is – a szerk.). Nekünk ez a díj egy fájdalmas eseményhez kötődik, amire nem szeretünk emlékezni. De ha már valakinek erőt tudtunk adni az elmúlt időszakban, ha valaki a mi történetünkből merített erőt, és látta, hogy lehet felállni, akkor már nem végeztünk rossz munkát, azt gondolom.

Hogy vagytok?

Köszönjük jól, éppen a magyar bajnokság középszakaszában tevékenykedünk, nagyon készülünk a rájátszásra, és remélem, hogy sportszakmai szempontból is maradandót tudunk nyújtani ebben a szezonban.

Akár szakmai, akár érzelmi szempontból, mennyire nehéz megbékélni azzal, hogy az idei Euroliga-szereplés így sikerült?

Szakmailag nehéz volt, mert folyamatosan érkeztek és mentek új játékosok, így mindig új csapatot kellett építeni, érzelmileg pedig, hát, azt hiszem, ezt nem kell megmagyarázni…

Mit gondolsz, milyen irányba megy most a női kosárlabda? Mintha megint egy kis hullámvölgyben lennénk. Furcsa ez a magyar bajnokság, Pécsen nagyon különös dolgok történtek, a Sopron is átalakult.

Igen, különös a mostani időszak, de szerintem az pozitív, hogy kiegyenlítődött a mezőny, ez jót tesz a versenynek. Több csapat van körülbelül azonos szinten, és több magyar játékos tud kiélezett mérkőzéseken játszani. Erre jó példa volt a magyar-szlovák bajnokság, igaz, mi ott sajnos nem tudtunk részt venni. Szerintem ez egy jó felkészítés, hogy év közben is vannak éles, nehéz meccsek, nagyon remélem, hogy ez a 2015-ös hazai rendezésű Európa-bajnokságot is szolgálja azzal, hogy a magyar játékosok épülnek, és sokan meg tudják mutatni már most magukat. Ez is kell ahhoz, hogy az Eb-n egy erős csapat szerepeljen.

Ha már válogatott, mi a helyzet a nemzeti csapattal?

Most lesz egy kétnapos összetartás a Magyar Kupa után, és aztán nyáron, mintha selejtezőt játszanánk, folyamatosan együtt készülünk majd. Már tavaly elkezdődött a felkészülés, csak akkor még nem teljes létszámban, remélem, ebben az évben nagyot lépünk előre.

Többes számot használtál, milyennek látod a helyzeted?

Azt gondolom, egyelőre jó formában vagyok, azon dolgozom, hogy 2015-ben percekkel, ha esetleg többel a válogatott javát szolgáljam.

Díjat kaptak még

A Nők a Sportban Bizottság junior díját az Európa-bajnok öttusázó, Földházi Zsófia, a különdíjat a 2003-ban életmentő szívműtéten áteső, akkor 2 százalékos túlélési eséllyel lábadozó, Tomán Edina ultramaratonfutó (a műtét után egy évvel már félmaratonit futott), az életműdíjat pedig a 100 éves, 123-szoros magyar bajnok sportlövő, Kisgyörgy Lajosné Baba néni kapta.

A győri játékosok névsora: Czirják Noémi, Dobos Ágnes, Koch Dóra, Kovács Krisztina, Laklóth Anna, Mansaré Anna Manty, Mililca Ivanovic, Pénzes Kinga Erika, Semsei Barbara, Natasa Kovacevic, Tullner Evelin, Barthalos István edző, Burdi Szabolcs masszőr, a szakmai vezetőség, akik a lányok rehabilitációját és testi-lelki felépülését segítették. A díjat a vezetőség nevében Fűzy András társadalmi elnök vette át. Fűzy Ákos és Tapodi Péter nevében családtagok vették át a díjat.

A MOB a Média-díjait is kiosztotta. Közülük az Életműdíjban két kiváló rádiós személyiség, Novotny Zoltán és Vass István Zoltán részesült.

Videó – egy korábbi portré a Média Életműdíjjal kitüntetett Novotny Zoltánról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik