Sport

Az érem szerzés a cél

Magyar-Görög vízilabda meccs sajtótájékoztató  (Magyar-Görög vízilabda meccs sajtótájékoztató )
Magyar-Görög vízilabda meccs sajtótájékoztató  (Magyar-Görög vízilabda meccs sajtótájékoztató )

Székesfehérvár ad otthont a Magyarország - Görögország Női Világliga Vízilabda-mérkőzésnek április 22-én. A Csitáry G. Emil uszodában tartandó összecsapással kapcsolatos tudnivalókról a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be.

Hagyománya van már a válogatott vízilabda meccseknek Székesfehérváron, hiszen a londoni olimpia előtt Volvo-kupát rendeztek, és Benedek Tibor első, válogatott szövetségi kapitányi mérkőzése is itt volt az olaszok elleni férfi Világliga mérkőzésen, ami után világbajnok lett a csapat. Így igazán jó előjelnek bizonyult a fehérvári medence. Most a női vízilabda is bemutatkozik. A világbajnoki bronzérmes együttes elsősorban a nyári, budapesti EB-re készül az áprilisi, görögök elleni mérkőzésen.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, egyre több sportágban zajlik magas színvonalú munka a városban. Ennek elismerése, hogy rangos mérkőzéseknek adhat otthont a város. „Nagyon bízom abban, hogy rengeteg fiatal jön ki majd a mérkőzésre, hiszen a sport értelmét az adja, hogy mennyi gyermeket tudunk megszólítani. Ez a Világliga mérkőzés egy újabb lökést ad majd arra, hogy közösen az úszással, a vízilabdával lobbizzunk az infrastruktúra javítása érdekében is. A sportág fejleszetése során az idei évben lehetőségünk van a vízfelület bővítésére, télen már állni fog a sátor a külső medence felett.”- mondta el a polgármester.

Az utóbbi egy-két évben igencsak megnőtt a népszerűsége és az elismertsége a női vízilabda sportágnak – mondta Merész András. A szövetségi kapitány is kiemelte, milyen nagy lehetőség lesz a nyári EB a csapat életében, és erre felkészülési lehetőséget ad a fehérvári találkozó is. A lányoknak elmondtam, ez a nyár mindenképpen életük jelentős élménye lesz, főleg, ha nyernek és nekik fog tapsolni az a rengeteg ember a hazai EB-n. Minimális célunk a négy közé jutás, de hát nem adhatjuk alább, érem alatt nem akarunk a buliból kiszállni. A Világliga főleg a tengerentúli csapatoknak fontos, mert nekik nincs kontinenstornájuk, nekünk pedig ez olyan szintű megmérettetés, amilyet egyébként nem tudnánk kivitelezni. Szeretnénk, ha a görögöknek a remek fehérvári uszodán, szálláson és ellátáson kívül egyéb pozitív élményei nem lennének. Így jöjjenek vissza nyáron, amikor ismét találkozunk velük az EB-n.

A magyar-görög meccset a Világligában rendezik, ez a sorozat remek felkészülés a nyári, hazai Európa-bajnokságra, hiszen a görögökkel az EB-n is találkozik majd a magyar válogatott. Ez is adja az április 22-i, fehérvári meccs különlegességét.

2001-ben a magyar női válogatott aranyérmet nyert a Margitszigeten – ez a célja a mai utódoknak is. Akkor gyerekként mi néztük Drávucz Ritáékat a tévében és a helyszínen, és mi tapsoltunk nekik a döntő után. Most azt szeretnénk, ha ők ünnepelhetnének minket. – mondta Tóth Ildikó válogatott játékos. Menczinger Katalin, aki Tóth Ildikóhoz hasonlóan a tavaly vb-bronzérmet szerző válogatott tagja, hozzátette: Bízom benne, hogy minél többen kilátogatnak majd a fehérvári mérkőzésre, hiszen nagy létszámú közönség előtt mindig más játszani. Jó a hangulat és érezzük a közönség szeretetét. Számunkra is fontos ez a mérkőzés, és persze az egész szezon csúcspontja az Európa-bajnokság lesz.

Horváth István, a Fehérvár Póló SE szakosztályvezetője köszönetet mondott a városnak a sportág támogatásáért. Elmondta, hogy az egyesület keretében 130 fiú és 17 lány igazolt versenyző sportol. Négy gyermek látogatja a korosztályos válogatottak edzéseit, és kilenc korosztályos bajnokságban játszunk, amire nagyon büszkék vagyunk. A sportág népszerűségét mutatja az is, hogy hatodik alkalommal rendezzük meg az iskolák közötti Suli Póló Diákolimpiát, amelyre az elmúlt ősszel már annyian jelentkeztek, hogy meg kellett reformálni a kiírást – emelte ki a szakosztályvezető.

Annak érdekében, hogy ennek a tömegbázisnak egy szélesebb alapot biztosítsunk, ahhoz a szebbik nem bevonása számunkra egy küldetés. Ez a Világliga mérkőzés is nagyon jó lehetőség lesz arra, hogy megszólítsuk azokat a lányokat, szülőket, akik nem tudták még eldönteni, hogy milyen sportágat válasszanak. Szeretnénk nekik megmutatni a női vízilabda válogatott segítségével, hogy ezt ilyen magas szinten is lehet művelni. Érdemes dolgozni, sportolni a célok eléréséért – hangsúlyozta Hajós Ákos, a Fehérvár Póló SE ügyvezetője.

A sajtótájékoztató végén Tóth Ildikó, Menczinger Katalin válogatott vízilabdázók és Merész András szövetségi kapitány egy, a női vízilabda válogatott által aláírt labdát ajándékozott Cser-Palkovics Andrásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik