Sport

A saját lábában is elesett, most a világbajnokságra készül

Törzsök Réka már kicsinek sem volt olyan, mint a többi korabeli leányzó, édesapja szerint, már kétévesen jobban lekötötték a Jackie Chan filmek, mint a Disney mesék. Mostanra pedig a különbség abszolút kivillan, mi is bizonyíthatná ezt jobban, mint hogy Réka a világ legjobbjai között fog – ahogy ő fogalmaz - bunyózni.

Törzsök Réka, édesapjával és kempo edzőjével érkezik szerkesztőségünkbe. A két férfi között a leányzó vékony alkatával szinte eltűnik… A fene se gondolná, hogy ez a csaj szinte mindennap laposra ver valakit, pedig igen.
A Törzsök család legidősebb, tizenhét esztendős csemetéje nem csakhogy most fejezi be a középiskolát, de ha minden jól megy, áprilisban egy világbajnokságon is részt vesz.


Középen Törzsök Réke, a jobbján pedig húga Petra áll

A kempo nem olimpiai sportág és nem is kimondottan híres Magyarországon. Ebből egyenesen következik, hogy nem is igazán támogatott. A Székesfehérvári Kempo Sportegyesület a Tobak utcai edzőtermét a tagdíj bevételeiből tartja fenn. Így még az olyan kiemelkedő sportolóknak is, mint Réka magának kell finanszíroznia az edzéseket és versenyeket, pedig itt áll a világbajnoki cím küszöbén – mondja el Gáncs Ferenc, a lány edzője utalva rá, hogy Réka bekerült abba a 10-11 fős válogatottba, akik április 11-én kiutazhatnak Portugáliába, a Kempo Világbajnokságra.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

A lassan nagykorúvá érő Réka már nyolc éves kora óta készül erre a bizonyos bajnokságra. Mint mondja, amióta az eszét tudja, a győzelem lebeg a szeme előtt.


Régen balettoztam, még egészen fiatalon, aztán egy erős váltással – ahogy otthon szoktuk emlegetni – áttértem a kempora. Már az elején kiderült, hogy ez a nekem való sport. Jó pár évig például csak fiúkkal bunyózhattam, a lányokat finoman szólva féltették tőlem
– meséli Réka, akinek lételeme a verekedés és az sem zavarja, ha ez jár pár sérüléssel. Mint mondja: szinte mindennaposak a kisebb törések, az agyrázkódás. Nála eddig a legsúlyosabb a kulcscsonttörés volt.

,,A gyerekek védik meg a szülőket!”

Ezt hallva, rögtön Törzsök apukához fordulok. Ő látszólag a helyén kezeli a dolgokat. Elárulja: nem szokta félteni a lányokat – merthogy Réka húga, a tizenhárom esztendős Petra is űzi a sportot – tudnak ők magukra vigyázni.

Mielőtt elkezdte a saját lábában is megbotlott és nem csak lefele, de felfele is képes volt elesni a lépcsőn. – meséli nevetve Törzsök apuka, majd hozzáteszi: Réka ügyes lánnyá érett, ráadásul a sporttal egyfajta fegyelmet is tanult. Bár az edzések rengeteg idejét lefoglalják, sosem volt gondja a tanulással vagy azzal, hogy le kell ülni házi feladatot csinálni. A büszke apuka maximálisan támogatja a lányokat, mind az életben, mind a sportban…

Mint mondják: természetesen örülnek, hogy az egyesület és a szövetség legalább a költségek felét állja, de a világbajnokságnak vannak bizonyos előírásai. Meg van határozva, milyen felszerelésben, ruházatban küzdhetnek az indulók és sajnos ezeknek az ára közel sem olcsó és vannak az egyéb járulékos költségek is, például maga az ott tartózkodás. A lényeg, a lényeg az összeg, amit állnia kell a családnak közel 150 ezer forintra rúg. Ezért is fordulnak most a nagyközönséghez:

Ha támogatnák Rékát, vagy magát a Székesfehérvári Kempo Sportegyesületet látogassanak el a Tobak utcai edzőterembe és győződjenek meg róla saját szemükkel, hogy ezek a sportolók is vannak olyan tehetségesek és kitartóak, mint olimpiai sportokban jeleskedő társaik! Miért kéne mégis kevesebbel beérniük?


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik