Sport

2,5 millió dollárt dobnak szét az atléták közt

Az eddigi legnagyobb összdíjazással rajtol pénteken a fedettpályás atlétikai-világbajnokság. Két magyar utazik.

Baji Balázs az egyik. Idei legjobbja 60 m gáton 7.65 mp, ezzel 16. a nevezési listán Lengyelországban. A szombati előfutamokból várhatóan továbblép, a fináléhoz viszont már 7.56 mp-es legjobbjára is szükség lehet. A 24 éves futó egyéni csúcsát az elmúlt évben az Eb-döntőben érte el.

A másik utazó Márton Anita. A 2012-ben Eb-hetedik súlylökő idén 17,85 méterig jutott, s ezzel 14. az indulók között. Ha tud javítani, s megközelíti 18,11-es fedett rekordját, akkor szombaton nemcsak a délelőtti selejtezőben, hanem az esti döntőben is dobókörbe léphet.

Magyar versenyző legutóbb 2010-ben volt döntős fedett-vb-n, akkor szintén 60 m gátonKiss Dániel lett nyolcadik.

A vb összdíjazása amúgy csaknem 2,5 millió dollár (egészen pontosan 2,464 millió), az egyéni győztesek 40 ezer dollár kapnak, s ennyi jár a váltóknak is. A világcsúcs 50 ezer dollárt ér.

Magyarok szereplése a fedettpályás-világbajnokságokon

A magyarok eddig három érmet szereztek. Az 1987-es első, indianapolisi fedett csúcseseményen Forgács Judit (400 m), majd 1999-ben Maebasiban Szabó Zsuzsa (rúd) és Czingler Zsolt (hármas) állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Czingler csak utólag vehette át a bronzérmet, miután az eredetileg harmadik bolgár Dimitrovot doppingolás miatt kizárták.

A fedettpályás vb-k elődjének számító párizsi világjátékokon 1985-ben Siska Xénia (60 gát) győzött, Pálóczi Gyula (távol) második lett.

Magyar atléta a 2010-es tető alatti vb-n volt döntős legutóbb. Akkor Kiss Dániel nyolcadikként ért célba 60 m gáton, míg 2003-ban Dobos Gábor 60 méteren az ötödik, Vaszi Tünde távolugrásban végzett a nyolcadik helyen .

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.