Sport

2028-ra budapesti olimpiát tervez a kormány?

Simicskó István a Napi Gazdaságban adott hangot optimizmusának, azt mondja, 2024 még korai lenne, de utána már nagyobb eséllyel futhatunk neki. De szép lenne!

Gombamód szaporodnak a sportlétesítmények Magyarországon, ezzel arányosan egyre több rangos világversenyre kerül sor. Budapest 2021-ben úszó világbajnokságnak ad otthont, ami az olimpia előszobájának tekinthető. A kormányzati szándék egyértelmű, a 2028-as ötkarikás játékok megrendezése reális cél lehet – fogalmaz a Napi Gazdaság keddi lapszámában.

“A vizes világbajnokság valóban az olimpia előtti legfontosabb lépcsőfok, ha az infrastruktúra a vb révén adott, akkor az ötkarikás játékok programjából máris megvan az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda helyszíne” – vázolta a jelent és a közeljövőt Simicskó István sportért felelős államtitkár.

A további tervek szerint több, mint 20 milliárdból elkészül az új Nemzeti Olimpiai Központ, és 21. századi követelményeknek megfelelően alakul át a Puskás-stadion. Mindezekkel párhozamosan a TAO törvénynek köszönhetően további sportlétesítményekkel bővül az infrastruktúra.

“Merhetünk nagyot álmodni. Az már eldőlt, hogy Rio de Janeiro után 2020-ban Tokió lesz a házigazda. 2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki” – fogalmazott az államtitkár.

A 2020-as budapesti olimpia gondolatával először a Szalay-Berzeviczy Attila nevével és a magyar nagyvállalatok többségének támogatásával még 2006-ban létrehívott Budapest Olimpia Mozgalom (BOM) civil szervezet foglalkozott először. A BOM a Fővárosi Önkormányzattal közösen komplett tanulmánytervet készített, lényegében ennek mentén zajlanak Budapest infrastrukturális fejlesztései is azóta. A BOM azóta felszámolásra került, jelenleg BOM a magyar sportért alapítvány néven sportolók taulmányait támogatja.)

A 2028-as olimpiához Budapestnek 2019-ben kellene neveznie.

Szalay-Berzeviczy Attila – aki reális célnak tartja a 2028-as rendezést -azt állítja, a siker érdekében már a 2024-es játékokra is érdemes benyújtani a pályázatot, ezáltal a magyar főváros rutint szerezhet a kandidálás bonyolult, összetett folyamatában.

online survey

Ajánlott videó

Olvasói sztorik