Sport

Véget ért a botrányos öttusa Világkupa-forduló

öttusa (öttusa, )
öttusa (öttusa, )

Azután, hogy a női verseny pénteki döntője félbeszakadt és eredmény nélkül zárult, kiderült, hogy a férfiak fináléját és a vegyes váltót sem rendezik meg az öttusázók idei első világkupa-fordulóján, Acapulcóban.

A pénteki női döntő a kombinált szám előtt ért véget, mert a szervezők alkalmatlan lovakat biztosítottak, s így a harmadik számban a 36 résztvevőből 19 nulla pontot lovagolt, ennek nyomán pedig a versenyzők közösen úgy döntöttek, hogy nem folytatják az irreálissá vált küzdelmet. Akadt olyan ló, amely a pályára sem volt hajlandó bemenni, de a többivel sem jártak jobban, mivel ugrani gyakorlatilag nem akartak vagy tudtak.

A női versenyben tapasztaltak miatt – a vívásban és az úszásban sem voltak ideálisak a körülmények – a férfi mezőny döntősei is azt fontolgatták – helyi idő szerint péntek este -, hogy nem versenyeznek, majd szombaton – helyszíni beszámoló szerint – ennek megfelelően is cselekedtek: nem kezdték el a küzdelmeket. Némi huzavona után aztán megszületett a döntés, hogy a két hátralévő versenyszám elmarad.

A nemzetközi sportági szövetség (UIPM) a pénteki verseny félbeszakadását közleményében a tikkasztó hőséggel magyarázta. Úgy fogalmazott, hogy ilyen körülmények között nem lehetett garantálni a versenyzők és a lovak épségét, majd a szombati verseny törlését is hasonlóan kommentálta.

“A versenyzőkkel történt tanácskozást követően és figyelembe véve a lovak egészségére kedvezőtlen acapulcói körülményeket, az a döntés született, hogy a verseny hátralévő részét nem rendezzük meg” – olvasható az MTI-hez is eljuttatott szombat esti közleményben.

A világkupadöntős részvételért így Egyiptomban, Kínában és Magyarországon lehet majd gyűjtögetni a pontokat.

Magyar részről a mexikói női döntőben Kovács Sarolta és Földházi Zsófia, a férfi fináléban pedig Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter és Demeter Bence volt, illetve lett volna érdekelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik