Sport

Világra szóló kupabotrány Mexikóban

Kovács Sarolta öttusázó (Kovács Sarolta öttusázó)
Kovács Sarolta öttusázó (Kovács Sarolta öttusázó)

Az acapulcói öttusa világkupa botrányba fulladt, bár a versenyzők mindent elkövettek, elkövetnek, hogy a verseny ne záródjon eredmények nélkül.

A hölgyek viadala sem mindennapi módon kezdődött, hiszen a szervezők nemes egyszerűséggel betonpályán helyezték el a vívás pástjait, ami okozhatott gondot a versenyzőknek. De a betonon is nagyszerűen vívott volna bármelyik D’Artagnan, legalábbis nem zavarta volna annyira, de a koszos Szajnát átúszni egyszerűbb lehetett, mint az acapulcói úszómedencét, ugyanis utóbbinak annyira koszos és meszes volt a vize, hogy fordulásoknál a szárazföldet kellett nézni, hogy a falnál betaláljanak, és ne a fejükkel rúgják el a falat. De a lovaglás mindent vitt! Volt olyan ló, amelyik egyszerűen csak vízszintesen volt hajlandó közlekedni, magyarul az összes akadályon átrohant. Ez a jobbik eset volt, ugyanis az ijedtebb fajták mindenhol megtorpantak, és dobták utasukat, illetve versenyzőjüket. Mexikó úgy rendezett a mai napon öttusa világkupát, hogy egy-két lovat leszámítva szegény állatok életükben nem ugrottak még, versenyen pedig nemigen szerepeltek.

Lovas nép ide, lovas nép oda, ezekkel a lovakkal nem lehetett versenyt rendezni. A fehérvári Kovács Saroltának szerencséje volt, mert az általa húzott ló látott már akadályt, sőt, ugrott is olyat. A budapesti Földházi Zsófia csak a futásra bírta rávenni lovát, amivel kemény nulla pontot ért el. Kovács a harmadik tusa után a hatodik helyen állt, ahonnan a kombinált szám után az esetek többségében nyerni szokott, de most ő is azt mondta: így nem lehet versenyezni, ez teljesen irreális! Éppen ezért a hölgyek mind úgy döntöttek, hogy a kombinált számnak nem vágnak neki, valamennyien befejezték a versenyt, eredmények nélkül.

A férfiak még hezitálnak. A koszos vízben ellesznek ők is, beton sem zavar senkit, de ezekre a paripákra inkább nem ülnek. A jelenlegi helyzetben úgy néz ki, ha felébrednek egy óra múlva Mexikóban a világkupa férfi versenyzői, akkor négy tusának vágnak neki, és a lovaglást kihagyják. Akár olyan is elképzelhető, hogy Demeter Bencéék teljesítik a négytusát, aztán majd Európában megfutják a lovaglást, és azzal válik véglegessé a mai mexikói világkupa eredménye.

A két fehérvári versenyző, Kovács Sarolta és Demeter Bence az amerikai Colorado Springsben volt az acapulcói verseny előtt edzőtáborban. Mexikóba utazva Sacinak a farcsontja megsérült, emiatt is lehetett kicsit gyengébb a vívása, nem csak a beton miatt. Ráadásul éjjel háromra érkeztek a szálláshelyre, reggel kilenckor pedig kezdődött a nők versenye.

Valahogy idén nem sok jót lehet jósolni az öttusa világkupákra. Négyet terveztek ebben az esztendőben, ebből a mexikói már botrányba fulladt. A kialakult egyiptomi helyzet miatt Kairóba nem sokan mennek majd április első hetében. A kínai világkupát a földrengés szokta elvinni… Úgy néz ki, hogy a legígéretesebb öttusa világkupa verseny Budapesten lesz, ugyanis azzal még nem volt gond, bár a nemzetközi szövetség sokat kritizálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik