Sport

Kviddics: seprűkön szaladgálnak a sportág szerelmesei

kviddics (kviddics)
kviddics (kviddics)

Lehet, hogy nekünk csak egy könyv és egy misztikus sztori a Harry Potter, viszont rengetegen gyakorolják a történet egyedülálló, megmásíthatatlan sportágát, a kviddicset.

Világszerte több, mint 450 millió könyvet a adtak el a Harry Potter különböző fejezeteiből. J.K. Rowling jól döntött, hogy anno otthagyta a munkáját: nem csak egy irodalmi és filmszínházi remekművet alkotott, hanem sportágat is teremtett.

Alexander Manshel, egy amerikai Harry Potter rajongó 2005-ben találta ki, hogy iskolájában megszervezi az első kviddicsversenyt. Az ötlet nem volt rossz, hiszen azóta már több mint háromszáz csapat regisztrált Nemzetközi Kviddics Szövetségbe, mert igen, létezik ilyen is.

Fotó: Europress fotóügynökség

Franciaország jelenleg öt csapattal rendelkezik, a Paris Phénix például a jelenlegi címvédő Európa-bajnok.

„A gárda mindig vegyes, ugyanis legalább két lánynak kell lennie a keretben. Általában a játékosok többsége nem azért kezd kviddicsezni, mert imádná a Harry Potter, hanem mert ez egy olyan sportág, ami számtalan mindent foglal magába, egy igazi fizikai játék” – nyilatkozott Amélie, az együttes egyik tagja.

A kviddicsben egyszerre hét játékos van a pályán, tulajdonképpen a kézilabda és az amerikai foci keveréke, egy kissé bizarr szabályrendszerrel. A játék célja lényegében az, hogy a labdát az ellenfél három gyűrűjének egyikén átjuttassák, ám ezeket a kapukat őrök védik. Mindez úgy zajlik, hogy mindenki seprűt fog a lába közé – természetesen repülni még senki nem tanult meg.

Magyarországon a Harry Potter Club (anno 2000-2001), az ÁlomVilág Ifjúsági Klub (2001-től) és a Varázslat Ifjúsági Klub (2005-től) keretein belül rendeznek élő kviddics mérkőzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik