Sport

Eurochallenge Kupa: negyeddöntős az Olaj!

szolnoki olaj, strainja milosevic (szolnoki olaj, strainja milosevic)
szolnoki olaj, strainja milosevic (szolnoki olaj, strainja milosevic)

A nyolcaddöntős szakasz utolsó fordulójában a Szolnoki Olaj legyőzte kedden a vendég francia Cholet-t, ezzel továbbjutott a negyeddöntőbe a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában.

A nyolcaddöntős szakasz zárása előtt a J csoportban a Szolnok mellett a szlovén Novo Mesto és az olasz Reggio Emilia is 3/2-es győzelmi mérleggel állt, a sereghajtó Cholet-nak (1/4) már nem maradt esélye arra, hogy a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikén végezzen.

A Tisza-parti alakulat – amely két éve Eurochallenge négyes döntőt vívott Debrecenben – így abban a tudatban kezdett a franciák ellen, hogy ha győz, akkor biztosan negyeddöntős, ha viszont kikap, akkor csak úgy juthat tovább, hogy a másik meccsen az olaszok nyernek Szlovéniában.

A Szolnok önbizalmát növelhette, hogy egy hónapja 85-70-re nyert Cholet-ban, és hogy a múlt héten influenzás csapatkapitány, Báder Márton, illetve a sérült Willie Warren is vállalta a játékot.

A hazai pontgyártást a szombaton az Adria Ligában az Igokeának 28 pontot szóró Vojvoda kezdte meg, Báder viszont a 3. percben két személyi hibával leült. Néhány elrontott támadás ellenére a friss magyar kupagyőztes hozta a nyitónegyedet, majd – noha az ottani bajnokságban jelenleg csak 13. ellenfél többször is három pontra feljött – a folytatásban is kézben tartotta a meccset. A leindításokból szerzett pontok aránya 11-0, a hárompontosoké pedig 5-0 volt, Simon Balázs utolsó másodperces találatával a nagyszünetben 41-32-t mutatott az eredményjelző.

Fotó: MTI

A második félidőre a bokasérülést szenvedett Vojvoda nélkül jött ki az Olaj, amely a 35. percben így is 16 ponttal elhúzott (50-34). A szerb Milosevic óriási zsákolása után már ünneplésbe fogott a kétezres publikum, az utolsó játékrész 60-43-ról indult. Itt kissé megtorpant Dragan Aleksic együttese, majd 62-56-nál Holiday triplája megnyugtatta a kedélyeket, de a hajrára még egyszer öt pontra felzárkózott a Cholet. Ennél kisebb azonban már nem lett a különbség, így a házigazdák sikerükkel bejutottak a nyolc közé.

A csoport másik meccsén a Novo Mesto hosszabbítás után kikapott a Reggio Emiliától, így a Szolnok csoportmásodikként lépett tovább, azaz nem kezdheti majd pályaelőnyből a negyeddöntőt.

A kieséses rendszerű, s az egyik csapat második sikeréig tartó negyeddöntő március 11-én kezdődik.

A magyar csapat vezetőedzője, Dragan Aleksic a mérkőzés után azt mondta, a végén kissé passzívak lettek a rájuk nehezedő nyomás miatt, és adtak pár esélyt az ellenfélnek. “Örülök a sikernek, és bízom a Novo Mesto győzelmében” – tette hozzá.

Báder Márton csapatkapitány szerint nem volt izgalmas a meccs vége sem, a győzelmük nem forgott veszélyben. “Múlt csütörtökön belázasodtam, de vasárnap már tudtam edzeni, lassan rendbe jövök” – mondta még.

Simon Balázs, a szolnokiak irányítója azt mondta, a hajrában picit megzavarodtak a franciák letámadásától, de végül meglett a meccs. “32 percig jól játszottunk” – jelentette ki.

Eredmény – Eurochallenge Kupa, nyolcaddöntős szakasz, J csoport, 6. forduló:

Szolnoki Olaj-Cholet (francia) 74-67 (20-17, 21-15, 19-11, 14-24)
a magyar csapat legjobb dobói:
Holiday 22, Vojvoda 12, Milosevic 11

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik