Sport

Szocsi-blog: „Russzija” a menzasátorban

julia lipnyickaja (julia lipnyickaja)
julia lipnyickaja (julia lipnyickaja)

A női műkorcsolya szinte mindig unalmas. A „szinte” jelzőt tegnap estig biztosan oda sem írtam volna. Csak azóta Adelina Sotnikova megnyerte az olimpiát – egy önkéntes blogja Szocsiból.

A női műkorcsolya balett. Szépnek szép, de a zene, a stílus, a dinamika sokkal kevésbé változatos, mint mondjuk a férfiaknál. Most sem akartam megnézni igazából, de előző nap pont a rövid program vége felé keveredtem az étkzősátorba a szálláson, és az orosz önkéntesek nagyon lelkesen szurkoltak a sajátjaiknak.

Beültem hát közéjük a laptopommal – közben egy teljesen másik anyagon dolgoztam -, úgy voltam vele, hogy az elmúlt pár nap csüggesztő hangulata után ennyi rám fér. Az utolsó két csoportot láttam csak, eleinte fél szemmel, de aztán egyre nehezebben vettem le a szememet a képernyőről.

Carolina Kostner Bolero-kűrjét már volt szerencsém kétszer is látni élőben, az olasz lány korcsolyázó tudása, technikája is hihetetlen, nem lepett meg, hogy lélegzetelállító volt ismét. Reméltem, hogy meglesz neki a dobogó.

Fotó: Europress fotóügynökség

Az már a rövid program után látszott, hogy az arany sorsa meglepetésre adelina sotnikova és Yu-na Kim között fog eldőlni, mégis kevesen számítottak arra, ami történt. Mindenki a 15 éves Julia Lipnitskaiáról beszélt, aki nem bírta el a nyomást, az 5. helyen végzett. Mondjuk nem sok 15 évest látott már a világ olimpiai 5-ként sem.

De Adelina Sotnikova felrobbantotta az arénát. És a menzasátrat is. Hihetetlenül futott, gyönyörű volt. Előadott. Meg volt a technika. Nő volt a jégen: ha nem is annyira éretten és elegánsan, mint Kostner, de mégis, nem egy kislány. Dörgött a taps a tévé képernyőnek, mintha csak a stadionban lettem volna.

Aztán néma csönd ismét: jön a nagy rivális, a hajszállal az élen álló dél-koreai, a címvédő Yu-na Kim. Jól futott ő is, hibátlanul, de nekem nem tetszett, elkalandoztam közben, vissza a munka felé, az jobban lekötött. A pontokra várva aztán mindenki ismét elhallgatott, erre néztem fel én is.

És egyszer csak… Adelina Sotnikova sírva ugrál, mindenkinek a nyakába, akit csak elért, a sátorban pedig zengett a „Russzija-Russzija”. Annyira magával ragadó volt, hogy kishíján én is bekepcsolódtam

Miért nem Yu-na Kim nyert? Mert szürke volt. Jött, korcsolyázott, ment. Lehet, hogy a technika megvolt, hogy szép volt, de ide valami plusz kell. Előadó művészet. Ez most nála hiányzott, nem hagyott mély nyomokat, bennem legalábbis biztosan nem. Többektől hallottam, hogy Kostnernek kellett volna elvinnie az ezüstöt, ezzel valahol egyet is értek, de most az egyszer inkább nem gondolkozom.

Mindig meg szoktam nézni a részletes pontokat a verseny után, de ezúttal ez kimaradt. Talán majd egy hét múlva. Vagy kettő. Ez így volt szép és izgalmas, izgalmasabb, mint a férfi verseny. Köszönjünk, lányok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik