Sport

Szocsi: katasztrófa és szégyen

Az orosz szurkolók és a helyi média is "eret vágott" magán, merta világsztárokkal telitűzdelt jégkorong-válogatottjuk nem jutott a legjobb négy közé a szocsi olimpián. Aranyat vártak.

A csapat a szerdai negyeddöntőben 3-1-re kikapott a finnektől, így sorozatban harmadik olimpiáján maradt érem nélkül, ráadásul legutóbb, Vancouverben is ebben a szakaszban búcsúzott.

Az egyik sztár, Pavel Dacjuk annyit jegyzett meg, hogy “belül teljes ürességet érez”. Nem volt bőbeszédű Alekszandr Ovecskin sem, aki tulajdonképpen az egyik arca a játékoknak, és ő futhatott először a Szocsiba induló olimpiai lánggal még Athénban: “Ez egy nagy sz…s” – fogalmazott az NHL góllövőlistájának vezetője.

A pakk éppen annyiszor volt a finn kapuban, mint ahányszor az orosz játékos Leo Komarov Radulov (47)
Fotó: Europress fotóügynökség

A szövetségi kapitány, Zinetula Biljaletgyinov – akinek már a menesztését követelik – szóváltásba keveredett az újságírókkal. Arra a kérdésre, hogy a kiesés katasztrófa-e, úgy válaszolt, hogy “nem kell játszani a szavakkal, és annak tartják a finnek elleni meccset, aminek akarják”. Ő a maga részéről egy “sikertelen összecsapásnak” véli a 3-1-es vereséget.

A szurkolók felháborodásuknak adtak hangot, az AP amerikai hírügynökség által idézett drukkerek közül volt, aki a pénzét követeli vissza, volt, aki elzavarná az egész csapatot, mások pedig egyszerűen kapitányi hibának tartják, hogy a remek egyéni képességű játékosokat nem sikerült igazi, hatékony csapattá formálni. A “szégyen” és a “katasztrófa” szót használták a legtöbben.

Az oroszok végül az ötödik helyen zártak, ez történetük második legrosszabb olimpiai szereplése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik