Sport

Könyv jelent meg a „magyar Jordanről”

dávid kornél (dávid kornél)
dávid kornél (dávid kornél)

Az egyetlen NBA-ben megfordult kosárlabdázó, Dávid Kornél elmesélte életét. A könyv bemutatóján ott voltak a kosaras szülei is, akik elindították pályáján.

S. Tóth János újságíró foglalta írásba a legsikeresebb magyar kosárlabdázó életútját. A kolléga azt mondta a csütörtöki könyvbemutatón, hogy hálás alany volt Kornél, nem kellett belőle kihúzni a történeteket, ő maga kezdte sorolni azokat.

Nemcsak Amerikáról esik szó a könyvben szerencsére, hanem az itthon töltött időszakról, a Honvédról és az Albacompról, a zalaegerszegi afférról és a magyar válogatottról is. S. Tóth szerint lesznek olyanok, akiket esetleg szíven üthet egy-két gondolat, de ezeket Kornél vállalja.


A könyvbemutató főszereplői
Fotó: Sport24

„Jó pár éve téma volt már a könyvkiadás, de úgy érzem, most jött el ennek az ideje. Szerintem jól sikerült, én már kétszer is elolvastam” – mondta Dávid Kornél, aki persze Ch. Gáll András moderátor kérésére arról beszélt a bemutatón, vajon mikor juthat el egy magyar játékos újra az észak-amerikai profi kosárlabdaligába.

„Akkor, amikor játszottam, majd abbahagytam, nem gondoltam volna, hogy ennyit kell várni egy újabb magyar szereplésre. Nem árulok el nagy titkot: Hanga Ádámnak van erre a legtöbb esélye, remélem, idővel megkapja a lehetőséget a bizonyításra” – így Dávid Kornél, aki elmondta, Chicagóba érkezésekor az amerikaiaknak halvány gőzük sem volt arról, melyik a kereszt- és a családneve, merre van Magyarország, és hogy egyáltalán kosaraznak-e errefelé.

Nos, még mindig kosaraznak, Kornél jelenleg történetesen az Alba Fehérvár klubelnöke. Azt mondja, nem lesz egyszerű megvédeni a magyar bajnoki címet, hiszen a Szolnok jelenleg sokkal esélyesebb, és még az alapszakasznak sincs vége.

Dávid Kornél a Malév, a Honvéd, az Albacomp, a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors, a Detroit Pistons, a Washington Wizzards, a francia Strasbourg, a litván Zalgiris Kaunas, a spanyol TAU Ceramica és Gran Canaria játékosa volt pályafutása során. Pedig csak 16 évesen (!) kezdett el kosarazni, előtte focizott, kapus volt.


A dedikálás sem maradhatott el
Fotó: Sport24

A bemutatón megkérdeztük Dávid Lászlót és feleségét (Kornél szüleit), mit szólnak a könyvhöz.

„Otthon szinte hegyekben állnak az újságcikke, fotók, amiket az évek során összegyűjtöttünk, mindent félretettem, örülök, hogy most egy kézzelfogható összefoglaló készült arról, hogy Kornél hogyan érte el a sikereit. Azt hiszem, vannak olyanok, akiket ez érdekelhet.

Még nem olvastam a szöveget, mert Kornél azt mondta, ez most olyan lesz, amilyenre ő szeretné, nem engedte, hogy most ezzel kapcsolatban véleményt formáljunk, és ez így helyes. Biztos lesznek olyanok, akik sértve érzik majd magukat, mert kimaradtak a könyvből, és olyanok is, akikről szó esik, de ez elkerülhetetlen” – mondta a kosaras édesanyja, aki elárulta, Kornél gyerekkorában mozgékony alkat volt, szüksége volt arra, hogy valami lekösse, de nem gondolták volna, hogy a kis huncut kölyök később milyen elképesztő akaraterővel halad majd előre.


A kosaras szülei
Fotó: Sport24

„Beleolvasgattam az előbb, és hát mindenre emlékszünk, hisz végigkísértük a pályáját. Majdnem minden mérkőzésén ott voltunk, sokszor vidékre vagy külföldre is elmentünk. Így volt hiteles, ha Kornél kikérte a véleményünket. Volt erre példa, de ő saját magának volt a legnagyobb kritikusa” – tette hozzá az édesapa.

„Van egy-két olyan háttérinformáció a könyvben, amiről a nagyközönség még nem tud. Kornélt sokan szerették, de sokak számára megosztó személyiség volt. Nem nyilatkozott soha a bulvármédiának, magáról nem szólt, és ennek a miértje is talán ott van a könyvben. Büszkék voltunk rá azért, mert mindent erre a játékra tett fel. A mai napig az az egyetlen elkötelezettsége, hogy hogyan lehetne ezt a játékot jobbá tenni.

Sok játékot kipróbált, jéghokizott is például, de amikor a fociról lemondott és áttért a kosárlabdára, kitettünk a szobája ajtajára egy Jordan-képet. Ezt aztán a falra ragasztotta. Akkor azt mondtam neki, sosem lehet tudni, hogy ha tisztességesen, nagy akaraterővel csinálja, nem lesz-e belőle egy magyar Jordan és nem játszik-e az NBA-ben. Fülig ért a szája, és csak legyintett. Aztán mégis így lett, és minden az ő érdeme” – emlékezett Dávid László.

 

Dávid Kornél-S. Tóth János: Dávid Kornél – Az egyetlen magyar NBA-játékos
Ulpius-ház, 2014, 3990 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik