Sport

Szocsi-blog: legendaszületett

A címben rejlő mondat minden olimpiára igaz. Most épp a nagypályás gyorskorcsolyára – egy önkéntes blogja Szocsiból.

A Mulder-ikrek versenye után ismét nagy meglepetést okoztak a hollandok: furcsa ezt még leírni is egy olyan sportággal kapcsolatban, ami a narancssárgák nemzeti sportja. Külön élmény volt, hogy mivel délelőttös voltam, este be tudtam csempészni magam a lelátóra, onnan néztem végig a női 1500m futamait.

A versenyt két részre szedik, kilenc páros után jön a jégfelújítás, majd az utolsó kilenc. A sorsolás értelemszerűen olyan, hogy a legjobbak a verseny második felében futnak. Aztán meg jön egy holland, és borul az egész.

Jorien Ter Mors, rövid pályán épp az élen
Fotó: Europress fotóügynökség

Ugyanis Jorien Ter Mors, aki egy nappal korábban még rövid pályán végzett 4. helyen 1500-on, hogy aztán másnap, közvetlenül a jégfelújítás előtt négy másodpercet (!!!) verjen az élen állóra nagypályán, igencsak feladva a leckét mindenkinek. Nem is tudtak vele mit kezdeni. Még a sportág királynője, Ireen Wüst sem.

Én pedig csak ültem, és nem hittem a szememnek, körülnézve is döbbenetet láttam mindenki arcán. Meg boldog hollandokat, ugyanis megint fapapucsosokkal volt tele a dobogó is meg az aréna is.

Gondolhatnánk, hogy jég, jég, gyorskorcsolya, gyorskorcsolya, tök mindegy, hogy rövid- vagy nagypálya, pedig annyira különbözik a kettő, hogy a versenyzők és a szakemberek kikérik maguknak, ha bárki össze meri keverni. Mert szerintük a rövidpályás, na az nem is gyorskorcsolya. Ami tulajdonképpen igaz is, mert a helyezkedés és a kigyorsítás, az előzés a fontos, míg nagypályán tényleg az időeredmény, a sebesség számít. Más a technika, sőt, még maga a korcsolya is.

Jorien Ter Mors nagypályán a dobogó tetejére álhhatott
Fotó: Europress fotóügynökség

Kevesen vannak, akik mindkettőt csinálják vagy csinálták, azok is mind olyanok, akik short trackből jöttek át nagypályára. Jorien Ter Mors pedig az első közöttük, aki mindkettőben érmet tudott szerezni világversenyen. Egy évvel ezelőtt épp Debrecenben lett bronzérmes a rövidpályás világbajnokságon, itt, Szocsiban pedig olimpiai bajnokként állt a világ tetején. Hihetetlen, hogy mindkettőt élőben láttam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik