Sport

Blama: simán kiestek az oroszok

orosz jégkorong válogatott (orosz jégkorong válogatott, )
orosz jégkorong válogatott (orosz jégkorong válogatott, )

A férfi jégkorongtorna negyeddöntőjében a finnek némi meglepetésre könnyen, 3-1-re verték a házigazda oroszokat. Még Putyin is a fejét fogta.

A Szbornaja 2002 óta nem tudott érmet szerezni a téli olimpiákon – akkor is csak bronzot -, így mikor máskor szakítsák meg ezt a rossz sorozatot, ha nem hazai pályán. Gondolták ők, ám az oroszok a csoportkörben sem hengereltek, hiába verték magabiztosan a szlovéneket, az Egyesült Államoktól büntetőkkel kaptak ki, és szintén szélövésre kényszerültek a szlovákokkal, szomszédainkat viszont legyőzték. Ellenben a finnek az osztrákokat és a norvégokat is lemosták a pályáról, csak Kanada tudott rajtuk kifogni.

A szerdai meccsen aztán úgy tűnt, a hazaiak bejuthatnak az elődöntőbe, mivel Ilja Kovalcsuk nagy erővel bombázott a léc alá emberelőnyben, így vezetést szerezve Oroszországnak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A finnek azonban megrázták magukat, és Juhamatti Aaltonen révén a 10. percben egyenlítettek, majd a hatodik olimpiáján szereplő Teemu Selänne találatával már vezettek is.

A középső etapban aztán Mikael Granlund is beköszönt  Varlamovnak, mire az orosz edző kapust cserélt, és Sergej Bobrovskit küldte a jégre. A záró harmad pedig már arról szólt, hogy az oroszok mindent egy lapra feltéve próbálkoznak az egyenlítésért, de még csak a szépítés sem jött össze nekik, miközben a finnek több ziccert is elpuskáztak, így az északiak nyerték a meccset 3-1-re.

Az elődöntőben Finnország északi rangadót vívnak majd, hiszen a világbajnok svédekkel néznek farkasszemet, akik 5-0-ra verték a szlovén csapatot.

A Szbornajának, azaz az orosz, illetve korábbi szovjet jégkorong-válogatottnak a mostani lehet a legrosszabb olimpiai szereplése. A mostani végső helyezés a hátralévő két negyeddöntő eredményétől függ, legrosszabb esetben hetedikként zárnak a házigazdák, és emiatt még Vlagyimir Putyin is a fejét fogta, erről tanúskodik egy Twitterre feltöltött fotó.

Fotó: Twitter

Eredmény – férfi jégkorongtorna, negyeddöntő

Finnország-Oroszország 3-1 (2-1, 1-0, 0-0)
gól: Aaltonen (10.), Selänne (18.), Granlund (26.), illetve Kovalcsuk (3.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik