Sport

Björndalen: “Egy álmom vált valóra”

björndalen (björndalen)
björndalen (björndalen)

A sílövők most debütált vegyesváltó számában pályafutása nyolcadik olimpiai aranyát begyűjtő norvég Ole Einar Björndalen büszke arra, hogy a szocsi téli játékokon valóra váltotta álmát, és minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává vált.

A 40 éves sportoló összesen 13 érmet, a nyolc arany mellett négy ezüstöt és egy bronzot nyert ötkarikás játékokon, a vegyesváltó tagjaként aratott szerdai diadala nyomán pedig megelőzte az örökranglistán honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t, aki nyolc aranya mellett négy ezüstöt nyert pályafutása során.

“Björn Dählie mindig is a példaképem volt, és az is marad. Úgy gondolom, ő minden idők legjobb sífutója” – nyilatkozta Björndalen a rekorddöntés után, majd hozzátette, igazán valószínűleg csak az olimpia után tudja majd felfogni, mit is jelent ez a csúcs. “Egyelőre teljes mértékben a versenyzésre összpontosítok, szombaton szeretnék az aranyért harcolni a férfiváltóval is.”

A legendás sportember szeretne bekerülni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába, de arról, hogy miként képzeli el a jövőjét a NOB-ban, egyelőre nem szolgált konkrétumokkal.

“Először is a sportolóknak meg kell választaniuk engem, aztán majd meglátom, hogyan mennek a dolgok” – jelentette ki Björndalen.

Fotó: Europress fotóügynökség

A norvég sílövészet emblematikus figurája nyolc olimpiai diadala közül nehezen tudná kiválasztani azt, amelyik a legemlékezetesebb a számára, de a mai vegyesváltós győzelmet csodálatosnak nevezte.

“Egészen más érzés csapatban nyerni, mint egyéniben” – mondta. “Kár, hogy csak két női és két férfi sportoló versenyezhet ebben a számban, nagyon sok jó sílövőnk van még.”

Björndalen pályafutása során a világbajnokságokon 19 arany-, 11 ezüst és 9 bronzérmet nyert. Az 1998-as naganói olimpián 10 km-es sprintben, 2002-ben Salt Lake Cityben ugyanebben a számban, illetve a 20 km-es egyéni, a 12,5 km-es üldözéses és a 4×7,5 km-es váltóversenyben diadalmaskodott, 2010-ben Vancouverben szintén a 4×7,5 km-es váltó tagjaként, most Szocsiban pedig 10 km-es sprintben és a vegyesváltóban nyert aranyérmet.

Ötkarikás ezüstérmei közül egyet Naganóban a 4×7,5 km-es váltóval, kettőt 2006-ban Torinóban a 20 km-es egyéni és a 12,5 km-es üldözéses versenyben, egy továbbit pedig 2010-ben, ugyancsak a 20 km-es egyéni viadalon szerzett. Pályafutása egyetlen olimpiai bronzérmét 2006-ban a 15 km-es tömegrajtos számban nyerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik