Sport

Az utolsó magyar is színre lép Szocsiban

Utolsóként Farkas Norbert is bemutatkozik a 16 fős magyar küldöttségből a szocsi téli olimpián: az érdi versenyző szerdán férfi óriás-műlesiklásban áll rajthoz.

A szám nagy esélyese, az összetett és a szakági világkupában is vezető osztrák Marcel Hirscher. Rá elsősorban a francia Alexis Pinturault és az amerikai Ted Ligety lehet veszélyes.

A szerda ezzel együtt a sílövő Ole Einar Björndalen nagy napja lehet, a norvég csapat az egyértelmű favoritja ugyanis a vegyesváltók küzdelmének, s ha a papírforma érvényesül, a 40 éves biatlonista rekordot, rekordokat dönthet.


Hirscher aranyért ment Szocsiba
Fotó: Europress Fotóügynökség

Bár még nem hirdették ki hivatalosan az összeállításokat, a norvég együttesben nagy valószínűséggel helyet kap Szocsi két aranyérmese, a sprintszámban győztes Björndalen és a vasárnapról keddre halasztott 15 kilométeres tömegrajtos viadal bajnoka, Emil Hegle Svendsen. A norvég váltóban egy harmadik olimpiai bajnok is vélhetően ott lesz Tora Berger személyében, aki Vancouverben nyert, de Szocsiból is van már egy ezüstje a nők 10 kilométeres üldözéses versenyében.
Ilyen erős összeállítású négyese más nemzetnek nincsen, így Björndalennek ennél jobb alkalma nem lesz, hogy újabb diadallal minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává váljon.

Jelenleg a korábbi sífutó Björn Dählie áll az örökranglista élén 8 arannyal és 4 ezüsttel. Ezt múlhatja felül a jelenleg 7 arannyal, 4 ezüsttel és 1 bronzzal rendelkező Björndalen, aki dobogós helyezéssel is sporttörténelmet írna, ugyanis egyeduralkodóvá válna a medálok számát tekintve, mivel jelenleg a két norvég holtversenyben vezet 12-vel.

A sífutók klasszikus stílusú csapat sprintversenyében mindkét nemnél norvég-svéd párviadalra van kilátás, míg a női gyorskorcsolyázók 5000 méteres távján kivételesen nem holland sportoló számít az elsőszámú esélyesnek, ugyanis ebben az idényben az olimpiai címvédő cseh Martina Sablikova, illetve a német Claudia Pechstein szerepelt kiemelkedően a leghosszabb távon a világkupa-sorozatban.

Ezenkívül még érmeket osztanak a hódeszkásoknál párhuzamos óriás-műlesiklásban a férfiak és a nők között is, bobban a női ketteseknél, illetve a férfi jégkorongtornán immár az elődöntőbe jutás lesz a tét, a curlingeseknél pedig a fináléba kerülés dől el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik