Sport

Mind az öt magyar korist jutalmazzák

Darázs Rózsa (darázs rózsa, )
Darázs Rózsa (darázs rózsa, )

Most már nem a csapatösszeállítás, hanem az olimpiai jutalom elosztása a kérdés a női gyorskorcsolyaváltónál.

Múlt héten nagy port kavart a magyar női gyorskorcsolyaváltó összetétele. Amint arról írtunk, annak ellenére, hogy korábban Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összetételben harcolta ki a csapat az olimpiai részvételt az elődöntőben utóbbi helyett Darázs Rózsa, a csapatvezető lánya szerepelt – annak ellenére, hogy ő korábban már bejelentette a visszavonulását. A vezetők akkor Kónya betegségével magyarázták a cserét. A keddi B döntőre aztán Kónya visszakerült a csapatba, azaz mind az öt magyar gyorskorcsolyázó szóhoz jut majd Szocsiban.

Mivel a versenyben nyolc csapat indult – ráadásul a hollandokat már kizárták –, a magyar lányok állami jutalomra számíthatnak, ám az még kérdéses, hogy ki mennyit kap majd. Egyéni számokban a nyolcadikok két-, a hetedikek négy-, a hatodikok nyolc-, míg az ötödikek tízmillió forintot érdemelnek kimagasló teljesítményükért. Négytagú csapatok esetében a meghatározott összeg 80 százalékához juthatnak az érintettek. Csakhogy a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál a női váltóban nem négy, hanem öt tag szerepel – írja a Blikk.


Darázs Rózsa maradt ki a csapatból a B döntő előtt
Fotó: MTI

„Mivel olimpikonjaink közül csak néhányan lesznek, akik beverekszik magukat a legjobb nyolc közé, ezért talán lehetünk kicsit megengedőbbek az elbírálásnál. Vagyis nem tartom kizártnak, hogy mind az öt versenyzőt felterjesztjük az érintett minisztérium sportállamtitkárságához arra az összegre, mintha nem történne csere. Persze meg kell várni a helyosztókat, mert sokat számít a pályán elért eredmény, vagyis hány ellenfelet utasítanak maguk mögé a lányok a jégen”nyilatkozta a lapnak Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki hozzátette, majd csak márciusban foglalkoznak a szervezetben a játékok értékelésével.

Az olimpia után vizsgálják ki azt is, hogy Darázs Rózsa jogosult-e a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ösztöndíjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik